Nieuws

Op A2 opgepakte man vrijgelaten, verdachte situatie rond Van den Heuvel ‘lijkt toeval’

De 36-jarige man uit Utrecht die afgelopen donderdagmiddag werd opgepakt op de A2, in verband met een dreigende situatie rond misdaadverslaggever John van den Heuvel, is weer vrij. Dat meldt het Openbaar Ministerie zondagmiddag op Twitter.

Redactie
De afgesloten snelweg A2 tussen Breukelen en Maarssen na de aanhouding. Beeld Robin van Lonkhuijsen / ANP
De afgesloten snelweg A2 tussen Breukelen en Maarssen na de aanhouding.Beeld Robin van Lonkhuijsen / ANP

De man blijft formeel wel verdachte, maar er is onvoldoende bewijs om hem langer vast te houden. ‘Verdachte situatie lijkt toeval te zijn’, aldus het OM, dat meldt dat het politieonderzoek verder gaat. Afgelopen vrijdag bepaalde de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam dat de man langer vast moest worden gehouden. Nu blijkt er onvoldoende bewijs om dat voorarrest te verlengen, zegt het OM.

Donderdag werd op de A2 tussen Maarssen en Breukelen een man in een auto aangehouden vanwege een dreigende situatie rond Van den Heuvel. ‘De indruk bij mijn beveiligers was dat we vanaf Amsterdam al gevolgd werden door twee motorscooters’, zei de misdaadverslaggever zelf zaterdag in het tv-programma RTL Boulevard. In de auto van de verdachte zijn onder meer een bivakmuts en meerdere telefoons, waaronder een cryptotelefoon, gevonden.

Er kwam een snelle auto bij en daarna mogelijk nog een, vertelde de misdaadverslaggever. Ook nadat er was aangegeven dat er afstand gehouden moest worden, bleef de auto volgens Van den Heuvel hard achter hen rijden. Hij is toen in allerijl naar het nabijgelegen gebouw van de Landelijke Eenheid van de politie in Driebergen gebracht. Hij zegt erg geschrokken te zijn. ‘Ik denk niet meteen aan een aanslag, maar ik vind het wel een raar verhaal. De dingen die in de auto zijn gevonden en de achtergrond van de verdachte zijn niet heel geruststellend.’

‘Niet in de gaten’

De 36-jarige man wordt verdacht van het voorbereiden van een misdrijf, waar acht jaar of meer gevangenisstraf op staat. Zijn advocaat, Veerle Hammerstein, zei zaterdag dat haar cliënt niet in de gaten had dat Van den Heuvel in de auto zat. Hij reed volgens haar te hard en ‘misschien ook te dicht op auto’s’. Volgens Hammerstein heeft haar cliënt vanaf het begin verklaard dat hij van zijn werk kwam. Na een stopteken van de politie zou hij meteen zijn gestopt. ‘Hij heeft meegewerkt aan het onderzoek. In zijn auto zijn geen strafbare goederen aangetroffen’, zei de advocaat.

Volgens diverse media komt de verdachte voor in het dossier van het omvangrijke liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan T.. Het zou gaan om Mourad O. die in het voorjaar van 2021 verhoord is als getuige in het proces. Hij beriep zich toen op zijn verschoningsrecht en zweeg.

Van den Heuvel wordt al jaren dag en nacht beveiligd vanwege bedreigingen uit het criminele circuit. De dreigementen hebben te maken met zijn werk als misdaadjournalist voor dagblad De Telegraaf. In 2019 onthulde hij dat de bedreigingen afkomstig waren van de groep rond Ridouan T..

Meer over