NieuwsHoofdbedekking

Oostenrijkse moslims willen hoofddoekverbod voor basisonderwijs laten toetsen aan grondwet

Een islamitische organisatie in Oostenrijk wil het hoofddoekverbod voor basisscholen, dat de rechtse regeringscoalitie van kanselier Sebastian Kurz heeft aangenomen, voorleggen aan het Constitutioneel Hof. Volgens de organisatie IGGiÖ discrimineert het plan moslimmeisjes.

Een meisje met een hoofddoek op een basisschool in Utrecht. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een meisje met een hoofddoek op een basisschool in Utrecht.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het Oostenrijkse parlement (Nationalrat) nam woensdagavond laat een omstreden voorstel aan dat het dragen van hoofddoekjes op basisscholen verbiedt. Het voorstel van de twee regeringspartijen – de conservatieve Volkspartij ÖVP en de rechts-nationalistische, tegen immigratie gerichte Vrijheidspartij FPÖ – scherpt eerder ingevoerde restricties op het dragen van gezichtsbedekkende sluiers aan.

De vorige Oostenrijkse regering verbood het dragen van gezichtsbedekkende sluiers in rechtbanken, scholen en andere openbare instellingen en gelegenheden. Ook verordonneerde zij dat politieagenten, rechters, openbaar aanklagers en andere magistraten in functie geen hoofddoek mogen dragen.

De nieuwe maatregel verbiedt het dragen van ‘ideologisch en religieus getinte kleding die verband houdt met hoofdbedekking’ in het basisonderwijs, en specificeert dat dit met name gaat over kledingstukken ‘die het hoofdhaar geheel of grotendeels bedekken’. Het joodse keppeltje en de tulband van de sikhs zijn daarmee uitgezonderd. Ook voor medisch verband en regenkleding zijn uitzonderingen opgenomen.

Symboolpolitiek

De regeringscoalitie van kanselier Sebastian Kurz, die het plan woensdag presenteerde als een maatregel tegen de ‘onderdrukking’ van jonge meisjes, hield er woensdag al rekening mee dat de wet moet worden voorgelegd aan het Constitutioneel Hof. Het gros van de oppositie stemde tegen, waardoor het plan niet de door de grondwet vereiste tweederdemeerderheid haalde en nog geen kracht van wet kreeg.

De oppositie bekritiseerde het hoofddoekjesverbod in het parlement als symboolpolitiek die bedoeld is om krantenkoppen te genereren in de aanloop naar de Europese verkiezingen van komende week. Er zouden maar heel weinig basisschoolleerlingen zijn die een hoofddoek dragen. Volgens Sonja Hammerschmid van de sociaal-democratische SPÖ is de wet zinloos omdat die meisjes hun hoofddoek na schooltijd gewoon weer omdoen.

Het verwijt van symboolpolitiek werd volgens de Oostenrijkse krant Der Standard door de regeringscoalitie geenszins ontkend. Rudolf Taschner van de Volkspartij noemde de hoofddoek een politiek symbool van onderdrukking, maar bestreed wel dat het verbod een populistisch plan was. ‘Opkomen voor de Verlichting is helemaal niet populistisch’, aldus Taschner. Wendelin Mölzer van de Vrijheidspartij verdedigde de maatregel als een signaal tegen de politieke islam. Het verbod zou bedoeld zijn om meisjes te laten integreren.

‘Schaamteloos’

De islamitische belangenorganisatie IGGiÖ noemde het hoofddoekverbod eerder al ‘schaamteloos’ en sprak donderdag van een ‘zwarte dag voor de democratie’. De organisatie gaat het voorstel volgens voorzitter Ümit Vural voorleggen aan het Constitutioneel Hof omdat het zou leiden tot segregatie en discriminatie van jonge moslima’s. Het gaat de regeringscoalitie niet om kinderwelzijn, maar om de islam, aldus Vural in Der Standard.

Ook de Oostenrijkse Bundesjugendvertretung BJV, een soort nationale jeugdraad, spreekt van discriminatie van moslima’s, aangezien joodse keppeltjes en sikh-tulbanden niet worden verboden. ‘Deze wet is een duidelijke schending van de kinderrechten die Oostenrijk op grond van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties juist zou moeten beschermen’, liet BJV-voorzitter Derai al Nuaimi weten.

Meer over