overzicht

Oostenrijk voert quarantaineplicht in: welke coronaregels gelden er op de favoriete wintersportbestemmingen?

Omdat de omikronvariant hier terrein wint, voert Oostenrijk strengere inreisregels in voor wintersporters uit Nederland. Alleen geboosterde skiliefhebbers kunnen een verplichte quarantaine ontlopen. Welke regels gelden op dit moment in Nederlands favoriete wintersportbestemmingen?

Pepijn de Lange
Wintersporters in het skigebied van Tirol. Het nieuws over een dreigende quarantaineplicht in Oostenrijk veroorzaakt veel ophef en onrust onder Nederlandse wintersportgangers. Beeld Lex van Lieshout / ANP
Wintersporters in het skigebied van Tirol. Het nieuws over een dreigende quarantaineplicht in Oostenrijk veroorzaakt veel ophef en onrust onder Nederlandse wintersportgangers.Beeld Lex van Lieshout / ANP

Oostenrijk

Oostenrijk heeft woensdag een quarantaineplicht ingevoerd voor Nederlanders die het land bezoeken. Alleen met een boosterprik én een negatieve PCR-testuitslag kunnen wintersporters deze verplichting ontlopen. Andere reizigers moeten bij aankomst minimaal vijf dagen in quarantaine. Oostenrijkse media hadden aanvankelijk gemeld dat de maatregel komende vrijdag van kracht zou worden, maar dat blijkt zaterdag te zijn.

Net als Denemarken, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk heeft de Oostenrijkse regering Nederland als ‘virusvariantgebied’ aangemerkt. Voor veel Nederlandse wintersportliefhebbers is dat een domper: doorgaans gaat bijna 60 procent van hen naar dit Alpenland.

In Oostenrijk geldt in onder meer horeca en skigebieden de 2G-regel. Tien dagen geleden kwam voor gevaccineerden een einde aan een drie weken durende lockdown. Winkels, horeca en hotels mogen sindsdien weer open, de après-ski blijft voorlopig dicht. In afgesloten ruimtes, waaronder gondels en gesloten stoeltjesliften, is het dragen van een mondkapje verplicht. Deelstaten kunnen zelf extra beperkingen opleggen.

Zwitserland

Wintersporters die naar de Zwitserse Alpen trekken, moeten hun komst van tevoren aan de gezondheidsautoriteiten doorgeven. Bovendien hebben alle Nederlanders een negatieve coronatest nodig (PCR-test, maximaal 72 uur oud, antigeentest maximaal 24 uur). Een accommodatieverhuurder mag hiernaar vragen. Wie niet beschikt over een vaccinatie- of herstelbewijs, moet zich tussen de vierde en zevende dag na aankomst opnieuw laten testen.

Restaurants en musea voeren in heel Zwitserland minimaal een 2G-beleid. Locaties mogen er ook voor kiezen om hun toegangscontrole tot ‘2G+’ op te voeren: wie nog geen booster heeft gehad, moet dan ook een negatieve testuitslag kunnen overleggen. Op 2G+-locaties hoeven gasten geen mondkapjes te dragen en niet op vaste plaatsen te blijven zitten. Voor discotheken en bars is dit toegangsbeleid verplicht. Antigeentesten zijn in Zwitserland bij apotheken en plaatselijke sneltestcentra gratis verkrijgbaar. PCR-testen zijn online te boeken.

Kantons mogen in Zwitserland zelf beslissen of en zo ja, welke skiliften geopend zijn. Bij grote gondels is de maximumcapaciteit teruggebracht tot 70 procent. In gesloten cabines geldt een mondkapjesplicht.

Frankrijk

In Frankrijk draait alles om de zogenoemde ‘pass sanitaire’. Nederlanders kunnen voor dit coronatoegangsbewijs hun internationale CoronaCheck-code gebruiken. Frankrijk hanteert hierbij een 3G-beleid, al mag de vaccinatie niet te oud zijn. Zo is het vaccinatiebewijs van 65-plussers alleen geldig als de laatste prik minder dan 7 maanden oud is. Vanaf 15 januari geldt deze termijn voor alle volwassenen. Frankrijk vraagt inreizigers bovendien om in een verklaring hun ‘erewoord’ te geven dat ze vrij zijn van coronasymptomen.

Om winkelcentra, restaurants en bars binnen te komen is de ‘pass sanitaire’ eveneens verplicht. Hetzelfde geldt voor skiliften. Nachtclubs zijn momenteel gesloten. Een Janssen-vaccinatie geeft wel toegang tot Frankrijk, maar niet tot de horeca en skiliften. Daarvoor moeten mensen die met Janssen gevaccineerd zijn een negatieve testuitslag hebben (PCR- of antigeentest, maximaal 24 uur oud).

In skiliften, winkels en het openbaar vervoer is in Frankrijk een mondkapje verplicht. Wintersporters moeten bovendien anderhalve meter afstand houden tot elkaar en aangewezen routes volgen.

Italië

Alle inkomende reizigers moeten in Italië met een negatieve testuitslag kunnen aantonen dat ze het coronavirus niet met zich meedragen (PCR-test maximaal 48 uur oud, antigeentest maximaal 24 uur). Wie geen vaccinatie- of herstelbewijs heeft, moet na aankomst bovendien vijf dagen in quarantaine. Ook moeten reizigers die Italië binnenkomen, vooraf een formulier invullen.

Voor de toegangscontroles werkt Italië met een Green Pass (3G) en een Super Green Pass (2G). Voor de skiliften volstaat het eerste coronatoegangsbewijs, voor de horeca is de tweede nodig. Bij een diner in het restaurant van het hotel, is een Green Pass wel afdoende.

Skigebieden hebben speciale routes aangelegd zodat wintersporters onderling 1 meter afstand kunnen houden – de Italiaanse ‘anderhalve meter’. In gondels, stoeltjesliften en andere gemeenschappelijke ruimtes is het dragen van een chirurgisch of FFP2-mondkapje verplicht. Afgesloten liftjes draaien op 80 procent van hun capaciteit, terwijl de ramen geopend moeten zijn. Eten en drinken is verboden.

Op doorreis?

- Wie minder dan 48 uur in België verblijft, krijgt niet met inreisregels van dat land te maken. Luxemburg doorreizen is eveneens mogelijk zonder coronapas.

- In Duitsland hoeven doorreizigers zich niet te registreren. Quarantaineverplichtingen vervallen eveneens. Wel moeten doorreizigers een vaccinatie-, herstel- of testbewijs bij zich hebben. En let op: wie in Duitsland overnacht, is volgens de regels niet op doorreis.

- Frankrijk hanteert voor doorreizigers dezelfde regels als voor toeristen die in het land willen blijven.

- Het is nog niet bekend of de nieuwe Oostenrijkse maatregelen ook doorreizigers treffen. Tot nu hoefden doorreizigers bij controles enkel aan te kunnen tonen dat hun eindbestemming elders ligt. Een test-, vaccinatie- of herstelbewijs is dan niet verplicht. Wie overnacht, valt wel onder de strenge inreisregels.

- Wie Zwitserland passeert zónder de auto tijdens een tussenstop te verlaten, is vrijgesteld van de inreisregels als de negatieve testuitslag en registratieplicht. Tanken mag wel: dat wordt als ‘essentiële’ tussenstop toegestaan.

Duitsland

Wintersporters die naar Duitsland trekken, moeten zich vooraf digitaal registreren. Om de grens te passeren, is bovendien een coronabewijs nodig. Wie geen vaccinatie- of herstelbewijs heeft, moet minimaal vijf dagen in quarantaine.

Het staat deelstaten daarnaast vrij om extra coronamaatregelen af te kondigen. Zo maakte Beieren eind november bekend voor de toegang tot skiliften een 2G+-beleid in te voeren: enkel negatief geteste wintersporters die zijn gevaccineerd of genezen, mogen mee naar boven.

De meeste Duitse deelstaten – waaronder Noordrijn-Westfalen, waar het vanuit Nederland goed bereikbare skigebied in Winterberg onder valt – hanteren in ieder geval voor restaurants, horeca, winkels en musea een 2G-beleid. In veel gevallen zijn ongevaccineerde reizigers ook in hotels niet welkom.

Kleine miljoen Nederlanders op wintersport

Voor de coronacrisis trokken iedere winter honderdduizenden Nederlanders naar de bergen om te skiën, snowboarden, langlaufen of wandelen. In het winterseizoen van 2016, het laatste waarover het Centraal Bureau voor de Statistiek cijfers beschikbaar heeft, gingen 886 duizend Nederlanders naar de sneeuw. Oostenrijk was de populairste bestemming: bijna 60 procent vierde daar zijn vakantie. Daarna volgden Frankrijk (16,5 procent), Duitsland (7,9), Zwitserland (5,3) en Italië (4,3).

Meer over