Oostenrijk: verdachte incestzaak bekent

Josef Fritzl, de 73-jarige Oostenrijker, die ervan wordt verdacht zijn dochter 24 jaar lang in een kelder onder zijn huis in het stadje Amstetten opgesloten te hebben gehouden en zeven kinderen bij haar te hebben verwekt, heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.

De voormalige elektrotechnicus ingenieur heeft volgens politiechef Frans Polzer de opsluiting en het misbruik van zijn nu 42-jarige dochter Elisabeth toegegeven. Van de zeven kinderen die Fritzl bij zijn dochter verwekte, stierf er een drie dagen na de geboorte. Hij gooide het lijkje in de cv-ketel van het appartementencomplex waar hij woonde.

Drie anderen, dochter Kerstin van 19 en de twee zoons Stefan (18) en Felix (5) verbleven bij Elisabeth in de kelder. Drie andere kinderen – Lisa (15), Monica (14) en Alexander (12) – werden geadopteerd en opgevoed door Josef en diens vrouw Rosemarie (69).

Sekte
De als tiranniek bekendstaande Josef beweerde tegenover zijn vrouw dat Elisabeth van huis was wegelopen en de drie kinderen bij hem op de stoep van het sombere grijze huis had gelegd. Ze zou volgens hem zijn opgenomen in een sekte.

Rosemarie heeft verklaard nooit te hebben gemerkt dat haar man Josef zijn vier gevangenen van eten en kleding voorzag. Politiechef Polzer zei dat zij alles voetstoots had aangenomen wat haar man beweerde.

Volgens haar eigen verklaring werd Elisabeth echter vanaf haar elfde door haar vader misbruikt. Toen ze 18 was, werd ze door hem de kelder ingelokt, gedrogeerd en geboeid. De drie kinderen die bij haar waren, hebben nooit daglicht gezien in de raamloze keldervertrekken.

Wegrestaurant
Volgens de politie is Elisabeth er slecht aan toe, zowel geestelijk als fysiek. Ze zou er 20 jaar ouder uitzien dan ze is. Haar huid is extreem bleek en ze heeft spierwit haar, zo zei districtshoofd Heinz Lenze tegen de Oostenrijkse televisie.

Ten tijde van de ontvoering werkte Elisabeth als stagiaire bij een wegrestaurant langs de autobahn. Volgens een voormalige collega verdween zij samen met een medestagiaire plotseling, om een paar dagen later weer op te duiken.

Twee weken later was Elisabeth weer weg. Dit keer kwam ze niet meer terug. De collega verklaarde dat de ouders van Elisabeth verhaal kwamen halen bij het wegrestaurant: ‘Ze waren ongerust en uitten allerlei verwijten dat hun dochter er slecht was behandeld.’

1.70 meter
Het is een raadsel hoe Fritzl een kelderruimte van een dergelijke omvang heeft kunnen bouwen. Elisabeth zei tijdens haar verhoor dat de ruimte in de loop der tijd steeds verder werd uitgebreid. De toegangsdeur is verborgen achter een wandrek in een hobbyruimte en de gepantserde deur is voorzien van verscheidene elektronische sloten.

Volgens de politie beslaat de ruimte tussen de 50 en de 60 vierkante meter. Er zijn drie of vier kamers. De hoogte is slechts 1,70 meter. De ruimte is voorzien van sanitair en een kookplaat. Er stond een televisie en de politie trof hier en daar enkele posters aan. Volgens onbevestigde berichten was een kamer compleet geluiddicht gemaakt.

Tekst gaat verder onder de video

]]>

Kampusch
Natascha Kampusch, de 20-jarige Oostenrijkse vrouw die twee jaar geleden, wist te ontkomen aan de man die haar acht jaar lang gevangenhield, heeft via haar woordvoerder laten weten de familie Fritzl te willen helpen. Ze wil een fonds oprichten voor de opvoeding van de kinderen en de terugkeer van Elisabeth in de maatschappij. Kampusch zei ook haar lotgenote Elisabeth te willen ontmoeten.

De plaatselijke autoriteiten vinden het opmerkelijk dat de andere bewoners van het complex al die tijd niets in de gaten hebben gehad. In de media reageerden buren vol ongeloof. ‘Dit is onvoorstelbaar en gewoonweg niet te bevatten’, aldus een overbuurman. Een buurtgenote vertelde hoe zij en de verdachte, Jozef Fritzl, samen opgroeiden. ‘We dachten dat dit een familie was net als alle anderen, maar je kunt mensen niet doorzien.’

Fotospecial (vergroot)

]]>

Josef Fritzl (AP) Beeld
Josef Fritzl (AP)
Meer over