Oost-Europa wil opvolger Annan leveren

De volgende secretaris-generaal van de Verenigde Naties moet uit Oost-Europa komen. Dat hebben Oost-Europese landen dinsdag in een brief aan de Veiligheidsraad bepleit....

ANP

De tweede termijn van de huidige VN-secretaris-generaal, Kofi Annan, eindigt in 2006. Annan is afkomstig uit Ghana. Zijn voorganger, Boutros Boutros-Ghali, was afkomstig uit Egypte. Daarmee heeft Afrika gedurende vijftien jaar de secretaris-generaal van de Verenigde Naties geleverd.

De baan hoort te rouleren over de vijf werelddelen, waarbij de geografische verdeling aansluit bij die van de vijf gekozen leden in de Veiligheidsraad. Die vertegenwoordigen elk een regio in de wereld. De Verenigde Staten, Rusland, Groot-BrittanniChina en Frankrijk zijn de vijf permanente leden van de raad.

Nog niet eerder was een VNsecretaris-generaal afkomstig uit Oost-Europa. De Aziatische landen vinden echter dat ze ook weer aan de beurt zijn. Die landen leverden slechts een keer eerder de secretaris-generaal, van 1961 tot 1971.

Sinds de oprichting van de VN in 1945, is de wereldorganisatie geleid door secretarissen-generaal uit Noorwegen, Zweden, Burma, Oostenrijk, Peru, Egypte en Ghana.

Meer over