Oorlogspad

De Duitse beurs is op oorlogspad. En dat geldt niet alleen voor de Duitse variant van Beursplein 5, de Deutsche Börse in Frankfurt, die probeert een deel van de handel in Nederlandse fondsen weg te kapen bij Euronext....

Merijn Rengers

De Duitsers willen ook in Amerika voet aan de grond krijgen. Daarbij richten ze zich op Chicago, het centrum van de zeer lucratieve handel in Amerikaanse derivaten. Het wapen dat onze oosterburen in stelling brengen is Eurex, een samenwerking tussen de Duitse en de Zwisterse beurs.

Eurex, Europa's grootste derivatenbeurs, wil volgend jaar een elektronische beurs openen in Chicago. De Duisters en Zwitsers kijken daarbij verlekkerd naar de talloze contracten die van eigenaar wisselen via de Chicago Mercantile Exchange en de Chicago Board of Trade, de twee handelsvloeren waar de afgeleide producten als opties en warrants verhandeld worden.

De Duits/Zwitserse kongsie heeft hierbij één groot voordeel. Omdat Eurex een volledig elektronisch handelsplatform heeft, kunnen de Duiters tegen lagere kosten een markt organiseren dan de Amerikanen zelf. Die werken nog via het open outcry-systeem waarbij handelaren fysiek aanwezig zijn op de beursvloer.

De beurzen in Chicago verzetten zich met hand en tand tegen de plannen van de Duitsers om hun diensten ook in Amerika aan te bieden, en kunnen nu een rechtszaak tegemoet zien, bleek afgelopen week. Zover is het in Europa niet gekomen, terwijl ook hier de Duitse beurs probeert om volume weg te kapen van de tradionele handelsvloeren.

En Frankfurt blijkt hier redelijk bekwaam in. Tenminste: als we in acht nemen dat het doorgaans zeer veel moeite kost om de historische banden tussen fondsen of obligaties en de handelsvloer waar zij oorspronkelijk aangeboden werden, te doorbreken. De Duisters hebben in ieder geval een aantal klinkende successen op hun naam staan.

Zo wisten zij aan het begin van de jaren negentig de lucratieve handel in Bund futures (langlopende termijncontracten op Duitse staatsobligaties) weg te kapen van de Britse derivatenbeurs Liffe, die inmiddels gelieerd is aan Euronext. Ook veroverden de Duitsers het grootste gedeelte van de handel in Nokia op de beurzen van Stockholm en Helsinki.

Particuliere beleggers worden nog niet veel wijzer van de inspanningen van de Duitsers. Wie op dit moment Nederlandse aandelen of obligaties koopt of verkoopt, handelt namelijk meestal via Euronext en niet via Frankfurt. En Amerikanen blijven voorlopig aangewezen op Chicago. Toch zijn de Duitse inspanningen goed voor de consument. Want niemand zit te wachten op verdere monopolisering van de handel in Europese en Amerikaanse financiële producten.

Meer over