Oorlogen Irak en Afghanistan hebben VS ruim 4.000 miljard euro gekost

De oorlogen in Irak en Afghanistan hebben de Amerikaanse belastingbetaler sinds 2001 zo'n 4.800 miljard dollar (ongeveer 4.250 miljard euro) gekost. Dit blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Brown Universiteit in Rhode Island. In het bedrag zijn ook de kosten opgenomen van de huidige militaire operaties in Syrië en Irak tegen Islamitische Staat.

Amerika's hoogste militair, chef-staf Mike Mullen, in 2009 met mariniers op de basis Al Asad in Irak. Beeld US Marine Corps
Amerika's hoogste militair, chef-staf Mike Mullen, in 2009 met mariniers op de basis Al Asad in Irak.Beeld US Marine Corps

De uitkomst van het onderzoek is koren op de molen van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump die zich heeft gekeerd tegen de kostbare Amerikaanse militaire betrokkenheid in het Midden-Oosten en Afghanistan.

'Je kan naar Afghanistan gaan', zei Trump maandag op campagne in North-Carolina. 'Je kan naar door oorlog geteisterde landen gaan en je zal zien dat het daar veiliger is dan in sommige van onze binnensteden.' Trump vindt dat de duizenden miljarden veel beter besteed hadden kunnen worden om de binnensteden en de infrastructuur in de VS aan te pakken.

Het onderzoek is uitgevoerd door Neta Crawford, mede-directeur van het Costs of War-project dat al jaren de kosten van de oorlogen bijhoudt. In haar bedrag heeft Crawford niet alleen de miljarden opgenomen die de oorlogen hebben gekost in vijftien jaar aan militair materieel, benzine, bommen en salarissen. Ook rentekosten, de zorg voor gewonde soldaten en wederopbouwkosten zijn in de berekeningen opgenomen.

Een Amerikaanse marinier eert een collega die in Irak is gesneuveld. Beeld US Marine Corps
Een Amerikaanse marinier eert een collega die in Irak is gesneuveld.Beeld US Marine Corps

Gewonde soldaten

Het meeste geld is uitgegeven aan de militaire operaties tijdens en na de invasies van Afghanistan (2001) en Irak (2003). Inclusief de wederopbouwkosten, hebben beide invasies de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken zo'n 1.700 miljard dollar gekost.

De kosten van de terreurbestrijding in de VS na de aanslagen van 11 september 2001 bedragen zo'n 548 miljard dollar. Aan rentekosten om de oorlogen te betalen, waren de Amerikanen 453 miljard dollar kwijt. Crawford berekent verder dat de medische kosten en uitkeringen van gewonde soldaten tot 2053 zo'n duizend miljard dollar gaan kosten. Alleen al in Irak raakten zo'n 32 duizend soldaten gewond. In Irak en Afghanistan werden zo'n 6.900 Amerikaanse soldaten gedood.

De onderzoeker waarschuwt dat de Amerikanen nog decennialang duizenden miljarden dollars zullen moeten ophoesten. Vooral de rentekosten hangen als een molensteen om de nek van de belastingbetaler. 'Zelfs als de VS aan het einde van dit begrotingsjaar de betaling van de oorlogen stopzet, zullen de rentekosten blijven stijgen', aldus Crawford.

Ze berekent dat aan rente tot 2023 zo'n duizend miljard dollar betaald moet worden op het geld dat is geleend om de militaire operaties te betalen. Tegen 2053 zal dit zijn gestegen tot maar liefst 7.900 miljard dollar.

Twee Amerikaanse F-18 Hornet-vliegtuigen tijdens een missie in maart boven Irak tegen Islamitische Staat. Beeld US Air Force
Twee Amerikaanse F-18 Hornet-vliegtuigen tijdens een missie in maart boven Irak tegen Islamitische Staat.Beeld US Air Force
Meer over