'Oorlog tegen Irak begint in februari'

De Verenigde Staten en hun bondgenoten zullen volgens het Russische persbureau Interfax half februari beginnen met hun oorlog tegen Irak....

ReutersAP en AFP

Het nieuws kwam gisteren naar buiten via nieuwsbureau AVN, een onderdeel van Interfax met doorgaans goede contacten binnen het leger. De anonieme bron meldde dat de aanval over land, vanuit zee en uit de lucht zal plaatshebben en vermoedelijk een maand gaat duren. Het belangrijkste doel zou niet de ontwapening van Irak of de val van Saddam zijn, maar 'beheersing van de Iraakse olie', zei de functionaris.

Irak verklaarde gisteren een Amerikaans spionagevliegtuig te hebben neergeschoten. Het onbemande toestel, een Predator, zou uit Koeweit zijn gekomen en het Iraakse luchtruim hebben geschonden. De VS ontkennen het bericht. Het Witte Huis betichtte Saddam ervan opnieuw tegen de wereld te liegen.

Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen 'tekenen van onrust' onder de Iraakse leiders te hebben opgevangen over een nakende oorlog tegen hun land. Richard Myers, voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven, zei dat sommige functionarissen wellicht zullen zwichten onder internationale druk om af te treden. Myers weigerde details te geven.

De Amerikaanse president Bush waarschuwde dat Iraakse militaire leiders zullen worden vervolgd voor oorlogsmisdaden indien zij tijdens een oorlog chemische of biologische wapens tegen de Amerikaanse troepen inzetten. Saddam moet volgens Bush rekening houden met 'serieuze gevolgen' als Irak met geweld moet worden ontwapend.

Frankrijk en Duitsland hebben een NAVO-besluit gedwarsboomd over indirecte militaire steun bij een oorlog tegen Irak. De VS hadden daar vorige week om gevraagd. Frankrijk en Duitsland, gesteund door België en Luxemburg, weigeren militaire steun te geven voordat alle diplomatieke middelen zijn aangewend.

Meer over