'Oorlog om Kasjmir is te vermijden'

De crisis tussen India en Pakistan is 'gevaarlijk, maar oorlog is niet onvermijdelijk'. Dat concludeerde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw woensdag aan het einde van zijn missie naar beide landen....

Straw zal de komende dagen overleg voeren met leiders in Europa en de VS. Hij zei woensdag dat de internationale gemeenschap een bijdrage kan leveren door een 'waarnemersmacht van 300 helikopters' naar de grens tussen Indiaas en Pakistan te sturen.

Volgens Straw treffen beide zijden wel militaire voorbereidingen, maar zijn ze niet uit op oorlog. 'Ik geloof dat generaal Musharraf serieus is', zei Straw over de toezegging van de Pakistaanse leider om een halt toe te roepen aan de stroom militanten die vanuit zijn land Indiaas Kasjmir binnendringen. 'Maar het gaat om de daden, niet de woorden.'

Ondertussen continueerden India en Pakistan de cyclus van verbaal geweld waarin zij sinds enige tijd gevangen lijken te zitten. De Indiase minister van Buitenlandse Zaken Jaswant Singh zei andermaal dat Pakistan genoeg tijd heeft gehad om op te treden. 'Het is van vitaal belang dat Musharraf de urgentie van de situatie inziet', aldus Singh.

Op zijn beurt liet Musharraf weten dat 'de strijdkrachten van Pakistan gereed staan om passend te reageren op agressie van buiten de grenzen'. Hij waarschuwde dat als India een oorlog begint, het slagveld zal worden verschoven naar 'vijandig gebied'.

India heeft de afgelopen tijd een grote stroom buitenlandse leiders op het hart gedrukt dat zijn 'geduld' op is. Het land gebruikt de oorlogsdreiging om de buitenlandse druk op Musharraf - inzake Pakistans 'grensoverschrijdende terrorisme' - op te voeren. Langs de grens tussen Indiaas en Pakistaans Kasjmir vielen woensdag door beschietingen 16 doden en meer dan dertig gewonden.

De Indiase deelstaat Gujarat werd woensdag opgeschrikt door drie bomexplosies in zijn hoofdstad Ahmedabad. Korte tijd nadat een bom ontplofte op de centrale markt van de stad, gingen twee andere bommen af in stadsbussen. Daarbij vielen 39 gewonden.

Twee andere bommen werden tijdig door de politie ontdekt. Tijdens de ontmanteling ontplofte een van de bommen waardoor drie agenten zwaargewond raakten. De politiecommissaris van Ahmedabad noemde de aanslagen een poging om het sektarische geweld in de deelstaat tussen hindoes en moslims aan te wakkeren. Daarbij zijn de afgelopen maanden circa duizend mensen gedood.

Meer over