Oorlog Irak voorkomt recessie

De oorlog in Irak voorkomt dat de Amerikaanse economie in een recessie duikelt. Ongeveer de helft van de groei van 0,6 procent in het eerste kwartaal van dit jaar, is terug te voeren op hogere defensie-uitgaven van de Amerikaanse overheid....

De cijfers suggereren dat de Amerikaanse economie zich niet in een recessie bevindt, zoals velen vreesden. Echter, zo waarschuwt het ministerie van Handel, de cijfers zijn incompleet en voorlopig. Het is gebruikelijk dat cijfers over de Amerikaanse economie nog flink naar boven of beneden worden herzien. Gemiddeld met 1,2 procentpunt, onafhankelijke van de richting van de bijstelling. Dat betekent dat de groei van de Amerikaanse economie uitkomt ergens tussen de min 0,6 en plus 1,8 procent.

Toch is het groeicijfer beter dan verwacht. Analisten gingen er gemiddeld van uit dat het bruto binnenlands product (bbp) van ’s werelds grootste economie met 0,2 procent zou stijgen.

Een stijging van 6 procent van de Amerikaanse defensie-uitgaven verklaart 0,3 procent van de Amerikaanse economie. In het eerste kwartaal van 2008 stegen de defensie-uitgaven naar 697 miljard dollar (449 miljard euro).

Ter vergelijking, de Amerikaanse defensie-uitgaven in één kwartaal zijn meer dan tweederde van de omvang van de Nederlandse economie over een heel jaar. In het laatste kwartaal van 2007 gaf het Amerikaanse leger 20 miljard dollar minder uit. Tot nu toe is in Irak een geschatte 500 miljard dollar uitgegeven in de afgelopen vijf jaar.

Dit jaar belooft de Amerikaanse overheid de economie een extra stimulans te geven van 168 miljard dollar (108 miljard euro) aan inkomenssteun. Sinds gisteren krijgen Amerikanen allerlei fiscale toeslagen op hun bankrekening. De toeslagen moeten de economie van ‘nieuwe energie’ voorzien, zo hoopt de regering Bush. Het financieringstekort van Bush zal dit jaar hierdoor oplopen tot boven de 400 miljard dollar, zo verwacht de regering-Bush.

De Democraten in het congres, de oppositiepartij, dringen aan op nog meer belastingsteun om de economie aan de praat te houden. De Amerikaanse werkloosheid is gestegen tot boven de 5 procent van de beroepsbevolking.

Donderdag werd bekend dat het aantal geplande ontslagen door bedrijven in de VS in april fors is gestegen ten opzichte van maart, zo meldt het Amerikaanse detacheringsbureau Challenger, Gray & Christmas. Het Amerikaanse bedrijfsleven kondigde het ontslag van 90 duizend personeelsleden aan, 68 procent meer dan in maart. Volgens de detacheerder is dat het hoogste aantal sinds september 2006. De klappen vallen vooral in de financiële sector, waar de nasleep van de kredietcrisis zijn tol eist.

Toch is er ook positief nieuws te destilleren uit de Amerikaanse groeicijfers. Bedrijven breiden hun voorraden weer uit. De consumptie van Amerikanen daalde bij de aanschaf van duurzame goederen als meubels en auto’s, maar steeg wat betreft het afnemen van allerlei diensten.

Meer over