Oom Marokkaanse koning schiet politieagent neer

Gaat een familielid van de Marokkaanse vorst vrijuit die een agent neerschoot? Veel burgers vrezen van wel...

Van onze correspondente Greta Riemersma

Man schiet agent in bovenbeen – die zaak houdt Marokko nu al dagen bezig. En dat is niet gek, want de dader is Hassan Yacoubi, een aangetrouwde oom van koning Mohammed VI. Bovendien hebben de autoriteiten er alles aan gedaan de affaire in de kiem te smoren, zoals ‘in een ander tijdperk’ normaal was, aldus de krant Le Soir. De mensenrechtenorganisaties AMDH en CMDH dringen er op aan dat Yacoubi net als iedere andere burger wordt berecht.

Yacoubi rijdt op 9 september door Casablanca als een agent hem aanhoudt en zijn papieren vraagt. Yacoubi bijt de agent toe dat hij een bakhouch is, een insect, en komt uit zijn auto, een zwarte 4x4, merk Infinity. Hij zegt: ‘Denk je dat je de enige bent met een wapen?’ Hij schiet en de agent valt neer.

Al snel gaat het gerucht dat de dader een chrif is, een hooggeplaatst persoon. En dat is waar.

Achter het stuur van de Infinity neemt een plotseling opgedoken meneer plaats, die met Yacoubi in de drukte van Casablanca verdwijnt.

Enkele uren later meldt het officiële persbureau Map, onder het kopje Faits divers, de gemengde nieuwtjes, dat Yacoubi lijdt aan de ziekte van Korsakov. Hij is in een psychiatrische kliniek opgenomen. Onvermeld blijft dat Yacoubi is getrouwd met Lalla Aïcha, de tante van de koning.

Volgens commentator Driss Bennani van Le Soir wordt op diverse redacties druk uitgeoefend om geen foto van Yacoubi te publiceren en zelfs om ‘dit simpele nieuwtje’ helemaal niet te melden. Sommige redacties negeren die druk.

Intussen zwellen de protesten tegen de affaire-bakhouch aan. Menige Marokkaan vraagt zich af: als Yacoubi Korsakov heeft, hoe kan hij dan een wapenvergunning hebben? En hoe kan onlangs een blogger met kritiek op de koning zijn veroordeeld tot celstraf, in een rechtszaak van tien minuten, terwijl Yacoubi misschien een rechtszaak ontloopt?

Meer over