Ook werk van Ai Weiwei zit vast

AMSTERDAM 'Ai Weiwei is een kunstenaar uit onze stal', zegt conservator Sue-an van der Zijpp van het Groninger Museum over China's bekendste beeldend kunstenaar, die sinds begin april wordt vastgehouden door de autoriteiten. 'Uiteraard nemen we het voor hem op.'

Op het Starckpaviljoen van het museum staat sinds enige tijd de tekst 'Free Ai Weiwei'. Net als andere musea en kunstenaars over de hele wereld vraagt het Groninger Museum aandacht voor het lot van Ai, van wie sinds zijn aanhouding - samen met een aantal medewerkers - nagenoeg niets meer is vernomen.

Het Groninger Museum heeft al sinds een aantal jaren goede banden met de kunstenaar. Het museum bracht in 2008 een grote solopresentatie van het keramische werk van Ai, met onder meer een woud van levensgrote vazen waar de bezoekers tussendoor konden lopen. De eerste contacten met hem werden gelegd in 2005.

Het museum kocht ook werk van hem aan. Water Melon (2007) is een werk van porselein, dat refereert aan de grafgiften die vaak, in miniatuur, aan de doden werden meegegeven. Het museum praatte daarna lang met de kunstenaar over de aanschaf van een ander werk, dat over enige tijd in het museum te zien had moeten zijn.

De onderhandelingen met Ai waren achter de rug en de intentie om het werk te kopen was uitgesproken door het museum. Niets leek de overkomst ervan naar Groningen nog in de weg te staan, toen Ai plotseling werd gevangen genomen.

'Op 2 april zou onze transporteur het werk Grapes ophalen bij de studio van Ai Weiwei', vertelt Van der Zijpp. 'Maar die dag lukte het niet. De volgende dag werd hij aangehouden. Daarna zijn er nog een paar pogingen ondernomen, maar het lukte niet. Even daarna kregen we wel het bericht van de Chinese douane dat de exportpapieren waren goedgekeurd. Daarom zal de transporteur blijven proberen het werk op te halen om het vervolgens te verschepen, maar of en wanneer dat lukt is onduidelijk.'

Grapes is een assemblage van 17 krukken uit de Qing dynastie, waarmee Ai zoals in veel van zijn werk verwijst naar de Chinese geschiedenis. Het Groninger Museum heeft de intentie om het werk te kopen. Het kost 250 duizend euro, en dat is een bedrag dat het museum niet zelf in een keer op tafel kan leggen.

Enkele collega's van Van der Zijpp zijn in verband met een andere tentoonstelling in China, en informeren daar, voorzichtig, naar Ai en naar zijn werk. Van der Zijpp: 'We willen Grapes naar Nederland halen, om het hier te tonen en fondsen te kunnen werven. Maar of het gaat lukken is nu erg onduidelijk geworden, net als het lot van Ai zelf.'

undefined

Meer over