Column

Ook voor onbevredigde rokkenjagers is jihadisme aanlokkelijk

Er zullen altijd mensen blijven die het geweldsmonopolie van de staat ondraaglijk vinden.

null Beeld afp
Beeld afp

'De spiritualiteit van jihadistische organisaties maakt ze tot een aantrekkelijk niche-segment voor zoekende consumenten op de religieuze wereldmarkt,' schrijft Maurice Blessing zaterdag in de Volkskrant in een stuk over de zachte kanten van het jihadisme.

Dat de gemiddelde jihadist ook spiritualiteit zoekt, lijkt me waarschijnlijk, al zou de slordige lezer van Blessings artikel kunnen concluderen dat er nauwelijks verschil zit tussen soefisme en jihadisme, iets wat uiteraard niet het geval is; ik beschouw mezelf als een soefi.

Toch zijn het zeker ook kleine, mislukte criminelen en onbevredigde rokkenjagers voor wie het jihadisme een aanlokkelijk alternatief is.

In Noorwegen wordt, schrijft Blessing, 'geëxperimenteerd met het aanbieden van lange jachttrips' onder allochtone jeugd om radicalisering te voorkomen. Vermoedelijk een zinvolle investering. Er zullen echter altijd mensen blijven die het geweldsmonopolie van de staat ondraaglijk vinden, al was het maar omdat voor hen geweld en spiritualiteit niet van elkaar te scheiden zijn.

Meer over