Ook Vlamingen willen debat over Zwarte Piet

Ook in Vlaanderen moet er een debat komen over Zwarte Piet. Dat stelde het Belgisch Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) vandaag.

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens het CGKR is er rond de begeleiders van Sinterklaas geen sprake van opzettelijk of strafbaar racisme. Maar het is wel nodig een maatschappelijk debat te voeren over oude volksgebruiken.

Het CGKR wijst in dat verband op de zogenoemde Kattenstoet in Ieper, waarbij vroeger levende katten van een toren werden gegooid. Hoewel dat een zeer oude traditie was, worden er tegenwoordig alleen nog pluchen exemplaren gebruikt.

Net als Nederland viert Vlaanderen Sinterklaas, maar het is er vooral een kinderfeest. Onder meer in Sint-Niklaas, 'de stad van de Sint', wordt een reeks evenementen rond de goedheiligman georganiseerd.

undefined

Zwarte Piet geen discussie in Suriname
In tegenstelling tot Nederland, en nu dus ook België, waar de Zwarte Pietdiscussie steeds verder oplaait, besteden de Surinaamse media nauwelijks aandacht aan het onderwerp. En dat is 'logisch' omdat het Sinterklaasfeest met de bijbehorende Zwarte Piet een typisch Nederlands feest is dat in Suriname nauwelijks wordt gevierd.

Dat zei voorzitter Armand Zunder van de Nationale Reparaties Commissie Suriname (NRCS) vandaag. De NRCS zet zich in om Nederland zo ver te krijgen dat de oud-kolonisator 'herstelbetalingen' doet en excuses aan Suriname aanbiedt voor de daden in de slavernijtijd. Dat Sinterklaas in Suriname niet meer gevierd wordt, is volgens Zunder een direct gevolg van het dekolonisatieproces waar Suriname sinds de jaren 60 en 70 in zit.

'Sinterklaas is een typisch Nederlands, koloniaal ding. Suriname is een onafhankelijk land en we doen daar dus niet meer aan mee. Alleen enkele conservatieve Surinamers, de commercie en Nederlanders in Suriname besteden er nog aandacht aan', licht Zunder toe.

2 jaar geleden was het vermeende racistische karakter van Zwarte Piet in Suriname wel weer even actueel. Parlementariër en oud-president Ronald Venetiaan pleitte toen in het parlement voor afschaffing van het feest vanwege het racistische karakter. Overigens was het feest in de jaren 80 al afgeschaft, maar volgens Venetiaan begon de viering toch weer de kop op te steken.

Meer over