Ook uit

PAULINE KLEIJER

Lotte en de Maansteen ****

Jeugd/Animatie

Regie Heiki Ernits en Janno Põldma

In 19 zalen

Rare wezens zijn het, de hoofdpersonen in Lotte en de maansteen. Ze lijken op honden, insecten of konijnen, maar dan anders. Alles in deze Estlandse animatiefilm, bedoeld voor jonge kinderen maar ook leuk voor een ouder publiek, ademt verbeeldingskracht: van het springerige, humoristische verhaal tot de kleurrijke tekeningen. Net als de voorganger Lotte van Uitvindersdorp (2006) zit Lotte en de maansteen, waarin de avontuurlijke titelheldin op zoek gaat naar drie bijzondere stenen, vol verrassende vondsten. Pannenkoeken uit de zee, een spinnenwebbenmuseum en maankonijnen: het kan allemaal. Een onweerstaanbaar fantasievolle, liefdevol gemaakte film met een mooie soundtrack.

A few best men **

Komedie

Regie Stephan Elliot In 25 zalen

Waren ze maar op hun onbewoonde eilandje gebleven, de Engelse backpacker David en zijn kersverse, Australische vriendinnetje Mia. In plaats daarvan gaat hij op en neer naar Engeland om zijn idiote maten Tom, Graham en Luke op te pikken: zij moeten beslist getuigen zijn bij zijn huwelijk in Sydney.

De trouwerij verzandt al snel in een ontzettend flauwe kopie van de chaotische toestanden uit The Hangover, Project X en nog wat vergelijkbare komedies. Olivia Newton-John wekt plaatsvervangende schaamte op met haar hysterische rol als Mia's moeder. Maar het is vooral regisseur Stephan Elliott (Priscilla, Queen of the Desert) die met deze mislukte komedie flink afgaat.

The Campaign **

Komedie

Regie Jay Roach

In 47 zalen

Door strategisch gekonkel achter de schermen is Cam Brady (Will Ferrell) niet langer de enige gegadigde van zijn district voor een plek in het Amerikaanse Congres. Hij vindt de tamelijk gestoorde VVV-beambte Marty Huggins (Zach Galifianakis) tegenover zich. De in lelijke spencers gestoken, dik besnorde en geaffecteerd bewegende Huggins maakt nog een behoorlijke kans ook - zeker nadat Brady per ongeluk klappen heeft verkocht aan respectievelijk een baby en The Artist-hond Uggie. Wat zich voordoet als een satire op het Amerikaanse politieke circus, blijft steken in absurde, lang niet altijd grappige sketches; een veel te lange variant op Ferrells populaire Bushimitaties.

Ik wil graag 100 worden **

Documentaire

Regie Paul Hegeman

In 3 zalen

Terecht dat er eindelijk een documentaire is gemaakt over Ton Koopman, internationaal geroemd en geliefd dirigent, klavecinist, muziekpedagoog en groot pleitbezorger van (authentiek uitgevoerde) barokmuziek. Jammer genoeg is Ik wil graag honderd worden niet de film die Koopman verdient. Regisseur Paul Hegeman slaagt er wel in duidelijk te maken dat de 68-jarige Koopman barst van de energie, maar verder worden we weinig wijzer van deze rommelige documentaire zonder kop of staart. De muziek is mooi, dat wel.

The Battle **

Jeugddetective

Regie Will Wissink

In 46 zalen

In dit tweede vervolg op Mijn vader is een detective (2009) doen Sam, Sterre, Ortwin en Mara als bandje mee aan een talentenjacht, terwijl er flink onweer op komst is: Hadewij, de crimineel die in de eerste film dankzij Sams speurende vader Max (Cees Geel) in de gevangenis belandde, is ontsnapt en zint op wraak. Dit wordt aangevuld met wat dunne plotlijntjes, zodat Beau van Erven Dorens als Ortwins niet-begrijpende vader ook zijn dramatische scènes krijgt; het geheel maakt een lauwe, routineuze indruk - ondanks het aardige spel van de jonge acteurs. De film, vol opzichtige sluikreclame voor sojayoghurt, smaakt zowel naar Carry Slee als naar Bassie & Adriaan.

undefined

Meer over