ook uit

Scott Pilgrim vs. the World (Edgar Wright). De Canadese twintiger Scott speelt in een bandje en voert verder niet veel uit. Wanneer hij de mysterieuze Ramona ontmoet, is hij meteen verliefd. Plotseling lijkt Scott in een videogame beland, waarbij hij de kwaadaardige ex-liefdes van Ramona één voor één moet zien te overwinnen.

Scott Pilgrim vs. the World, gebaseerd op stripboeken van Bryan Lee O'Malley, wil een instant culthit zijn. De ingrediënten kloppen: hippe jonge acteurs, een stijl boordevol verwijzingen naar superhelden, retro computerspellen, manga en popmuziek, en dialogen met de quasiverveelde scherpte die van Juno een succes maakte.


Maar regisseur Edgar Wright (Shaun of the Dead, Hot Fuzz) heeft moeite de juiste toon te vinden. Michael Cera, leuk als het lieve vriendje in Juno, is een ongemakkelijke, saaie held in Scott Pilgrim, en na een aardig begin sukkelt de film naar een weinig opwindende finale.


In 15 zalen. PK


Año bisiesto (Michael Rowe). Een kale, naturalistische stijl en expliciete sm-seks vormen een onbehaaglijke combinatie in dit Mexicaanse drama, waarmee regisseur Michael Rowe - Australiër van geboorte - op het filmfestival in Cannes de prijs voor de beste debuutfilm won. Freelance journaliste Laura López, die van een 'achterlijke provinciestad' in Oaxaca naar Mexico-Stad is verhuisd, vecht tegen de eenzaamheid.


Ze laat zich gebruiken door diverse mannen, tot ze Arturo ontmoet, die haar wel aandacht geeft, maar ook sadistische neigingen heeft. Welbewust gaat de beschadigde Laura met hem in zee. Niet seksueel genot, maar zelfdestructie lijkt het doel - al blijft onduidelijk wat er precies in haar omgaat. Año bisiesto heeft veel kwaliteiten, waaronder een ongelooflijk dappere, sterke rol van Monica Del Carmen. Toch is het moeilijk warm te lopen voor de lowbudgetproductie. De klinische aanpak houdt de kijker op afstand, en de thematiek doet geforceerd aan. In 5 zalen. PK


Hippe jonge acteurs in Scott Pilgrim vs. the World.


Meer over