Ook uit film

Hansel & Gretel: Witch Hunters *

actie

Regie Tommy Wirkola

In 31 zalen

Wat u niet wist van Hans en Grietje: nadat zij de heks in het peperkoekenhuisje op gruwelijke wijze om het leven hadden gebracht, maakten zij een carrière in de heksenslachterij - en werden mediafenomenen.

Twee bekende figuren in een ander verhaal, vette actiescènes in 3D: Hansel & Gretel: Witch Hunters 3D is zo overduidelijk bedoeld om het publiek van nu de bioscoop in te lokken dat je je over een decennium niet meer kunt voorstellen dat de film ooit gemaakt is.

Nog niet eens vanwege het idiote verhaal, de half-historisch-half-futuristische setting waarin het middeleeuwse tweetal de beschikking heeft over dikke geweren, of zelfs de suikerziekte van Hans. Regisseur Tommy Wirkola realiseert zich overduidelijk hoe groot deze onzin is.

Veel verbazingwekkender is hoe stuitend vilein het stiekem is tegenover vrouwen, niet-zo-mooie-mensen en gehandicapten. En wie heeft bedacht dat deze make-up - och, Famke Janssen toch - er goed uitziet?

Beautiful creatures ***

Fantasy

Regie Richard LaGravenese. Met Emma Thompson, Jeremy Irons, Alice Englert, Alden Ehrenreich, Margo Martindale

In 91 zalen

Wat voor goeds kan er ontstaan uit de liefdesrelatie tussen een gewone jongen en een tot bloei komende heks? Daar draait het om in Beautiful Creatures, de eerste film naar de young adult-boekenreeks van Kami Garcia.

Draai de rollen om en vul 'vampier' in voor 'heks', en het is duidelijk dat de film met beide benen in het gat springt dat de Twilight-serie achterlaat: wederom gecompliceerde romantische verwikkelingen tegen een fantastische achtergrond, dit keer in een fictief drassig gehucht in South Carolina, waar de 16-jarige Ethan iets even moois als raars krijgt met de bijna even oude Lena.

Met de effecten en sfeer zit het goed, maar Beautiful Creatures drijft vooral op de chemie tussen Alden Ehrenreich en Alice Englert, twee verrassend 'gewone' hoofdrolspelers.

The Last Stand **

Actie

Regie Kim Ji-woon

In 41 zalen

Hij is terug: Arnold Schwarzenegger, politicus - governator - in ruste. Californië gerund, huishoudster bevrucht, huwelijk ontploft, memoires ghostgeschreven. Dus nu weer Hollywood, als herintredend actieacteur. In The Last Stand treffen we hem als sheriff in een stoffig plaatsje in Arizona, waar nooit wat gebeurt, behalve nu: een ontsnapte kartelbaas scheurt in een sportauto op de Mexicaanse grens af, bijgestaan door zijn zwaarbewapende gevolg en met de FBI in achtervolging. Zestiger Schwarzenegger oogt strammer bij de fysieke benodigdheden voor zijn vak, doch zijn dialoogbehandeling is vertrouwd onbeholpen en er schemert een zachtheid door in zijn lederen gelaat. Bruikbaar materiaal voor een handige regisseur, maar de Koreaan Kim Ji-woon doet er onvoldoende mee in zijn toondoof geregisseerde Engelstalige actiedebuut, dat maar traag op gang komt. Plot dun, personages hol, actie matig - een flop in Amerika, al zegt dat niks definitiefs over Schwarzeneggers comeback: er zijn nog minstens vijf films met hem in aantocht.

undefined

Meer over