Ook Remkes (VVD) keert niet terug in de Kamer

Kandidaatstelling Tweede Kamer sluit hedenochtend...

den haag Oud-minister, -vicepremier en VVD-Kamerlid Johan Remkes (58) keert na de verkiezingen van 9 juni niet terug in de Tweede Kamer. Dat hij het op het Binnenhof zeventien jaar volhield, dankt hij ‘in het bijzonder’ aan partijleider Mark Rutte.

Met voor de meeste partijen nog een paar uur te gaan tot het sluiten van de kandidaatstellingstermijn, worden in Den Haag de contouren zichtbaar van de kandidatenlijsten waarmee de partijen op 9 juni naar de kiezer gaan. De partijcongressen stellen de definitieve kieslijsten eind april vast.

Bij het CDA laat minister Hirsch Ballin weten zich niet meer verkiesbaar te stellen. Een nieuw ministerschap sluit hij echter niet uit. ‘Jan Peter weet dat hij op mij kan rekenen.’ De huidige (demissionaire) minister van Financiën, Jan Kees de Jager, gaat wel op de lijst, evenals CDA-minister Maxime Verhagen en de staatssecretarissen Jack de Vries en Ank Bijleveld.

De Jager noemt speculaties dat hij een goede lijsttrekker voor het CDA zou zijn ‘voorbarig’: ‘Ik zou er ook niet aan moeten denken. Het CDA heeft een lijsttrekker, Balkenende, en daar ben ik heel erg blij mee.’ Fractievoorzitter Pieter van Geel van het CDA heeft, zoals verwacht, te kennen gegeven zijn heil ergens anders te gaan zoeken.

Inmiddels is van de meeste (oud­)bewindslieden van Balkenende IV bekend wat ze gaan doen. De PvdA’ers Wouter Bos, Guusje ter Horst, Jet Bussemaker, Jetta Klijnsma en Frank Heemskerk ambiëren geen plek in de Tweede Kamer, evenals de CDA’ers Camiel Eurlings en Maria van der Hoeven. Bij de PvdA stellen Ronald Plasterk, Eberhard van der Laan, Jacqueline Cramer, Frans Timmermans en Sharon Dijksma zich wél verkiesbaar. Nebahat Albayrak, nummer 2 achter Bos bij de vorige parlementsverkiezingen, zei gisteravond ook door te gaan.

Bij de Socialistische Partij is nog onduidelijk of oprichter Jan Marijnissen opnieuw opteert voor een plek op de kandidatenlijst. In januari vorig jaar gaf hij aan dat niet te ambiëren, maar sinds kort laat hij het weer in de lucht hangen. Marijnissen maakt zijn keuze maandag bekend. Oudgediende Remi Poppe vertrekt wel.

Bij GroenLinks stelt Kees Vendrik zich niet verkiesbaar, bij de SGP houdt de partijleider er na dertig jaar mee op: Bas van der Vlies. Ook PvdA’er Ton Heerts, afkomstig van de FNV, vertrekt. Hij wil meer tijd besteden aan zijn zoon.

Meer over