Ook ploeg-Cancellara ziet sponsor afhaken

Twee maanden nadat de Rabobank zijn vertrek aankondigde, verliest het wielrennen opnieuw een sponsor van naam. Autofabrikant Nissan wil zich per 2013 niet meer associëren met de ploeg van Cancellara en de broers Schleck. Dit meldt dagblad Le Quotidien uit Luxemburg, waar de ploeg is gevestigd.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

AMSTERDAM - Het team was donderdag niet bereikbaar voor een reactie. Nissan zou zich openlijk als sponsor terugtrekken van de ploeg die over drie grote geldschieters beschikt: Radioshack-Nissan-Trek. Wel blijft het Japanse bedrijf nog een jaar de rekeningen te betalen, conform het lopende contract.

Nissan zou daarmee het voorbeeld volgen van Rabobank. De bank stopte na zeventien jaar als sponsor, maar steunt het profteam ook het komende seizoen. De ploeg, Blanco Pro Cycling geheten, gaat in die tijd op zoek naar een hoofdsponsor voor 2014. Ook de autoleverancier van de voormalige Rabobankploeg, Skoda, beëindigt na dit jaar zijn contract.

Een reden voor de beslissing van Nissan noemt Le Quotidien niet. Het ligt voor de hand dat het bedrijf niet meer wil worden geassocieerd met de dopingaffaires waarin de ploeg is verwikkeld. Fränk Schleck moet zich verdedigen voor een positieve controle in de laatste Tour de France. Op 30 januari hoort hij van het Luxemburgse antidopingbureau of dat is gelukt.

Het team werd bovendien direct geraakt door het rapport van het Amerikaanse antidopingbureau. Johan Bruyneel wordt daarin aangewezen als de ploegleider die bij US Postal naast Lance Armstrong anderen aanzette tot doping. Kort daarop moest hij het veld ruimen bij Radioshack. Armstrong fietste in 2010 en 2011 voor de ploeg. Nissan behoorde toen ook tot de sponsors.

undefined

Meer over