nieuwsblijf thuis

Ook op deze mooie Eerste Paasdag is het dringende advies: blijf thuis

Blijf thuis, is het devies, ook op Eerste Paasdag. Het wordt naar verwachting zonnig en warm lenteweer, maar de autoriteiten drukken iedereen op het hart daarvan te genieten in eigen huis, tuin of op het balkon. 

Een bord langs de weg bij de Noord-Hollandse kustplaats Callantsoog drukt bezoekers op het hart thuis te blijven.Beeld ANP

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, heeft aangekondigd dat er gehandhaafd gaat worden. Overtreders van de coronamaatregelen zullen worden beboet.

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten roepen het publiek op natuurgebieden te mijden. Veel parkeerplaatsen worden afgesloten. Dit geldt ook voor een reeks locaties aan de kust. De kans bestaat dat hele gebieden worden afgesloten, waarschuwt Staatsbosbeheer. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft het Heuvelland afgesloten voor dagtoeristen.

Water

Ook watersporters worden geacht zich te houden aan de coronamaatregelen. Volgens Rijkswaterstaat is het weliswaar niet verboden het water op te gaan maar de strenge regels gelden ook op en langs het water. Mensen moeten afstand houden, ze mogen niet met een hele groep mensen op een boot zitten en niet met een heleboel schepen bij elkaar komen.

Vorig weekeinde was er overlast van groepen motorrijders en wielrenners. Voor de paasdagen zijn veel populaire toeristische routes daarom verboden gebied en zal er extra op dergelijke groepen worden gelet. Traumachirurgen hebben er afgelopen week bij die specifieke groepen recreanten op aangedrongen thuis te blijven, om ongelukken en daarmee druk op de beperkte ziekenhuiscapaciteit te voorkomen. Traumachirurgen voeren elk jaar in het paasweekend een groot aantal operaties uit vanwege letsel bij motorrijders en wielrenners.

Premier Mark Rutte was na vorig weekend trots op Nederland omdat de overgrote meerderheid ondanks het stralende weer thuis was gebleven. Met Pasen moet dat ook. ‘Als we nu niet volhouden, wordt alles weer tenietgedaan’, waarschuwde hij vorige week.

Bollenstreek afgesloten

Zaterdag was het veel te druk in de Bollenstreek, zo lieten de burgemeesters van Hillegom, Lisse en Teylingen weten. De wegen tussen de bloembollenvelden zijn daarom afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, wielrenners en mountainbikers. Doorgaande wegen zijn wel nog toegankelijk.

Handhavers zullen extra opletten of iedereen zich aan de regels houdt en delen eventueel boetes uit. Mocht het alsnog te druk worden, dan gelden de afzettingen ook voor fietsers en wandelaars.

De burgemeesters zijn ‘teleurgesteld’ dat ondanks herhaaldelijk verzoek om niet te komen toch velen naar de bollenvelden kwamen. Daardoor konden ze geen 1,5 meter afstand van elkaar houden. ‘We snappen dat mensen graag naar de Bollenstreek komen. Maar het kan echt niet in deze coronacrisis’,  aldus de burgemeesters. ‘Blijf dicht bij huis. Die 1,5 meter is zo belangrijk.’

Vanwege de drukte werd zaterdag in de loop van de dag al besloten meerdere wegen af te zetten voor gemotoriseerd verkeer en groepjes wielrenners.

Er zijn grote verschillen in het weer dit paasweekend. Is het zondag naar verwachting nog overwegend zonnig en warm lenteweer, op Tweede Paasdag slaat het weer tijdelijk om en wordt het flink kouder met een stevige wind, meldt Weeronline.

Lees ook Terwijl de aantallen ziekenhuisopnames en doden zich in Nederland lijken te stabiliseren, blijven ze elders in de wereld oplopen. Volg de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in dit liveblog.

Meer over