NieuwsSpotprenten

Ook onrust op middelbare school in Den Bosch na tonen Mohammed-cartoon

Op het Pierson College in Den Bosch is onrust ontstaan na een les maatschappijleer waarin een cartoon van Mohammed werd getoond. Zowel de docent die de les gaf als ‘anderen in de school’ voelen zich onveilig, schrijft de school in een verklaring.

Het ds. Pierson College in Den Bosch Beeld Google
Het ds. Pierson College in Den BoschBeeld Google

De school heeft inmiddels de gemeente, de politie, het Openbaar Ministerie en de stichting School en Veiligheid ingeschakeld. Zij volgen de situatie.

Daarmee is de school in Noord-Brabant de tweede middelbare school waar deze week onrust is ontstaan vanwege een spotprent. Net als op het Emmauscollege in Rotterdam, waar een docent na bedreigingen is ondergedoken, speelden op het Pierson College sociale media een belangrijke rol in de escalatie.

Geen context

De onrust op de school in Den Bosch ontstond nadat een leraar maatschappijleer tijdens een les over vrijheid van meningsuiting een Mohammed-cartoon liet zien. Leerlingen maakten daar een foto van en verspreidden die via sociale media. Online ‘ontbrak de context’ van de les, schrijft de school en dat leidde tot ‘diverse reacties en emoties’.

‘De schrik en de impact van de vele reacties is groot’, aldus de school. ‘De docent maakt het naar omstandigheden redelijk en we kijken in goed overleg wanneer de lessen weer hervat zullen worden.’

Kamerbrief

Het incident kwam donderdag naar buiten nadat Onderwijsministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven ernaar verwezen in een Kamerbrief. ‘Tot onze ontsteltenis hebben de acties in het kader van de vrijheid van meningsuiting op scholen in Rotterdam en Den Bosch geleid tot onrust en zelfs tot bedreigingen’, viel daarin te lezen. De school volgde later met een verklaring op de eigen website, maar was donderdagmiddag niet bereikbaar voor verdere vragen.

Minister Slob en Van Engelshoven vroegen Nederlandse scholen onlangs om aandacht te besteden aan de moord op docent Samuel Paty. De Franse docent werd in oktober onthoofd nadat hij tijdens een les op een school in een Parijse voorstad spotprenten van de profeet Mohammed getoond had.

Herdenking Paty

Het was de bedoeling dat scholen er afgelopen maandag aandacht aan zouden besteden, de dag waarop ook Franse scholen de moord herdachten. ‘In Rotterdam en Den Bosch is de situatie echt uit de hand gelopen’, zegt Klaas Hiemstra, directeur van de stichting School en Veiligheid die op beide scholen betrokken is. Maar er zijn volgens hem ‘meer scholen’ waar het gesprek ‘heftig verlopen is’.

Meerdere onderwijsvakbonden en scholenkoepels schreven dinsdag een brief aan de Tweede Kamer waarin ze er voor pleiten om leraren die verantwoordelijk zijn voor burgerschapsonderwijs beter te ondersteunen. Leraren zouden beter opgeleid moeten worden om gevoelige thema’s binnen de klas te bespreken. In een wetsvoorstel over dit onderwijs, dat binnenkort in de Tweede Kamer aan de orde komt, is volgens hen te weinig aandacht voor de positie van de leraar.

Meer over