Lezersbrieven

Ook Nederlandse slachterijen overtreden structureel de wet

De ingezonden brieven van donderdag 30 maart.

Varken van een bioboer mag voor het eerst weer naar buiten. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Varken van een bioboer mag voor het eerst weer naar buiten.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Slachterijen overtreden structureel de wet

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelt in een reactie op een artikel van Roos Vonk dat varkensbeulen in slachterijen in Nederland geen kans krijgen, omdat er altijd een NVWA-dierenarts aanwezig is.

In 2006 bleek evenwel uit een intern rapport dat dierenartsen in slachterijen geïntimideerd werden om misstanden door de vingers te zien en dat rapporten van dierenartsen op het ministerie in de doofpot verdwenen. Sindsdien is door privatisering van de vleeskeuring, bezuinigingen en fusies de situatie zeker niet beter geworden. Volgens een rapport over 2016 van de NVWA zelf, is het nalevingspercentage bij de slacht van varkens en koeien 96 procent. Dus in circa 4 procent gaat het nog altijd mis: bij vele tienduizenden dieren per jaar.

Onofficieel is dit waarschijnlijk hoger omdat het gesloten vleeswereldje misstanden binnenskamers houdt. Minister Kamp ontkende in een Kamerbrief dat er sprake is van overtredingen bij slachterijen en voerde hiervoor cijfers van de NVWA aan als bewijs. Die stelt dat er wel degelijk goed gehandhaafd wordt en verwijst naar de brief. Dus eigenlijk naar zichzelf.

Mijn conclusie luidt dat het zeker niet uit te sluiten is dat ernstige misstanden zich ook voordoen in Nederlandse slachterijen. Gelet op de anonieme bronnen die zich bij ons melden, durf ik te stellen dat het zeker is dat bij (sommige) slachterijen sprake is van structurele overtredingen van de wet, dat dat onder de ogen van NVWA-dierenartsen gebeurt en dat goedwillende dierenartsen door de eigen organisatie onvoldoende gesteund of zelfs tegengewerkt worden.

Hans Baaij, Stichting Varkens in Nood

Niet doen, Ruud

Ruud Gullit solliciteert openlijk en ongevraagd naar de meest prestigieuze baan in voetballand Nederland. Hij denkt dat we het WK niet zullen halen. Ik zou graag een toptrainer willen horen zeggen dat hij tot het uiterste gaat om het WK te halen. Kleine kans, maar we gaan ervoor! Zes wedstrijden winnen, daar ligt de uitdaging, maar Ruud legt het bijltje er nu al bij neer. Als de trainer er al niet in gelooft, is hij ook niet in staat deze verwende, uitgebluste spelersgroep te motiveren.

Niet doen, Ruud, gewoon commentaar blijven geven.

Alex van Empel, de Meern

Tonny Vilhena in duel met Simone Verdi tijdens de oefenwedstrijd tegen Italië. Beeld anp
Tonny Vilhena in duel met Simone Verdi tijdens de oefenwedstrijd tegen Italië.Beeld anp

Oranje

Achter de man, te ver voor de man, te hard, te zacht, over, ver over, naast, ver naast, tikkie terug, terug op de keeper, te laat, fors op het scheenbeen, gemene overtreding en wat nog meer mogelijk is. Dat kunnen zeventien miljoen Nederlanders allemaal. Zijn er dan geen elf jongens te vinden die het ietsiepietsie beter kunnen? Inderdaad, stel in het Oranje-elftal alleen spelers op uit de vaderlandse competitie. Die kennen elkaar tenminste.

Andreas Schelfhout, Oudwoude

Help de slachtoffers

Giro555 is ontwikkelingssamenwerking in haar beste vorm: geen irritante wervers op straat, niemand die je ertoe verplicht en gewoon geven naargelang je hart en vermogen. Alleen al daarom zou je aan dit banknummer willen doneren, omdat het top zou zijn als dit steeds vaker zou worden gebruikt. Dat je als burger niet donateur hoeft te zijn bij tien verschillende organisaties, maar gewoon je giften aan een onafhankelijke partij kunt geven, die ze met wijsheid en ervaring besteedt.

Toch zijn ook bij deze actie weer de kritische geluiden te horen. Hebben de mensen het niet te danken aan hun eigen leiders? Is het niet een bodemloze put? Hoe weet je of het geld niet eindigt in corrupte portemonnees? Maar dat zijn totaal de verkeerde vragen. Want het is net als bij een verkeersongeluk: ook al is het inderdaad een verkeerd gebouwd kruispunt waar het ongeluk gebeurt, je gaat het slachtoffer wel direct helpen.

De geschiedenis van Afrika is helaas een triest verhaal. Onze economische groei heeft een prijs, en de rekening hebben we doorgeschoven. Onze enorme en onophoudelijke vraag naar hun grondstoffen heeft slecht en corrupt leiderschap in de hand gewerkt.

Want wij waren het die jarenlang voordeel hadden van oneerlijke handel en die de Afrikaanse boer maar gewoon lieten spartelen. Misschien zijn wij daarom zelfs de laatste die aan de zijlijn moeten staan klagen over hun nood.

Afrika heeft inderdaad een drastische reorganisatie nodig. Een herverdeling van de welvaart. Een vernieuwde toekomst. Maar wie gaat dat doen? U? Ik hoop het. Tot die tijd kunt u in ieder geval nog gewoon doneren aan Giro555.

Menno de Vries, biomedisch wetenschapper, Zeist

In Somalië zijn vele miljoenen mensen die honger hebben en vele honderdduizenden kinderen die ernstig ondervoed zijn. Door aanhoudende droogte zijn oogsten mislukt en sterven kuddes vee. Beeld anp
In Somalië zijn vele miljoenen mensen die honger hebben en vele honderdduizenden kinderen die ernstig ondervoed zijn. Door aanhoudende droogte zijn oogsten mislukt en sterven kuddes vee.Beeld anp

Criminele misstanden

In de Volkskrant van 29 maart staat dat het aantal 'vergismoorden' de laatste jaren is toegenomen omdat het de huidige moordopdrachtgevers ontbreekt aan tijd, kunde en de juiste netwerken. Voor het oplossen van meningsverschillen in de onderwereld worden niet langer gespecialiseerde huurmoordenaars uit Joegoslavië ingezet, maar Marokkaanse, Antilliaanse en Surinaamse criminelen die niet getraind zijn en 'vaak tegen het zwakbegaafde aan' zitten.

Deze maatschappelijke misstand moet gemakkelijk verholpen kunnen worden met goede scholing. Een gedegen mbo-opleiding professioneel liquideren die onschuldige slachtoffers kan voorkomen, zou wat mogen kosten.

Annemieke Hoogenboom, Amersfoort

Fijne columns

Het voorjaar slaat een beetje toe en de stemming stijgt. Ik heb woensdagmorgen dan ook genoten van de columns van Max Pam en Derk Jan Eppink. Zowel linksom als rechtsom, heerlijke malicieuze humor.

R.A. van Brederode, Herkenbosch

Meer over