Ook Nederlandse banken kwetsbaar

Amsterdam Nederlandse banken draaien mee in de wereldtop als het gaat om het bezit van Griekse staatsobligaties. Voor bijna 9 miljard euro hebben ze aan dat papier....

Bank-verzekeraar ING neemt eenderde daarvan voor zijn rekening. Volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor’s gaan de Griekse schuldpapieren 30 tot 50 procent in waarde dalen.

Hoewel substantieel, beschouwt ING het risico met zijn Griekse staatsobligaties als beheersbaar. Pensioenfonds ABP had in ieder geval tot eind 2008 veel vertrouwen in Griekenland. Het had toen voor bijna 1,6 miljard euro aan Grieks papier in de boeken – minder dan 1 procent van het totaal belegd vermogen.

Het tweede grote pensioenfonds van Nederland, PGGM, heeft in de loop van 2010 alles wat Grieks was weten te lozen. Of en hoeveel het pensioenfonds voor de zorg erop heeft moeten toeleggen, wil het niet zeggen. Rabobank had naar eigen zeggen voor 300 miljoen euro aan Grieks schuldpapier.

Voor banken en verzekeraars die nog in het bezit zijn van Griekse obligaties wordt het moeilijk om er voor een redelijke prijs van af te komen. Vooral ING kan dat volgens analisten niet hebben. In het ergste scenario van Standard & Poor’s zou ING 1,5 miljard euro verlies moeten nemen.

‘Dat is een klap van min 5 procent op het eigen vermogen’, zegt Paul Beijsens, analist en bankenspecialist van Theodoor Gilissen. Banken moeten juist nu hun buffers aanvullen, dus de Griekse problemen komen voor ING op het slechtst denkbare moment. De markt is er ook niet gerust op en heeft de koers van ING de afgelopen dagen naar beneden gestuurd.

Volgens zakenbank Morgan Stanley kunnen een paar grote Europese verzekeraars in de problemen komen. De bank wijst Fortis aan als een van de grootste slachtoffers. Fortis – nu een Belgische internationale verzekeraar – had eind 2009 ruim 4 miljard euro aan Griekse staatsobligaties. Voor de verzekeringspoot van ING houdt Morgan Stanley de schade op bijna 8 miljard euro, hetgeen de eigen cijfers van ING betwisten.

De risico’s die Nederland loopt, vallen in het niet bij de problemen die in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland ontstaan als er inderdaad een verlies van 50 procent op het Griekse papier moet worden genomen. Franse banken hebben voor bijna 57 miljard euro in Griekenland gestoken. Hun Zwitserse collega’s 48 miljard en Duitsland ruim 32 miljard.

In totaal hebben Europese banken voor bijna 190 miljard euro aan Griekenland uitgeleend. Veel meer staat in Spanje gestald: 651 miljard. De vrees is dat het Griekse virus leidt tot een stevige griep in Spanje. Ook dan zijn de Nederlandse banken kwetsbaar. Samen hadden ze eind 2009 voor 95 miljard euro aan Spanje uitgeleend. Alleen Duitsland en Frankrijk zitten dieper in Spanje: voor respectievelijk 180 en 147 miljard euro.

Meer over