nieuws

Ook journalist Peter R. de Vries staat op de dodenlijst van Ridouan T.

Peter R. de Vries ligt met het Openbaar Ministerie overhoop over zijn veiligheid. Volgens het OM staat De Vries op de dodenlijst van Ridouan T., de meest gezochte crimineel van dit moment. Omdat het OM verder geen enkele informatie verschaft, maakte De Vries de moorddreiging, tegen de wens van het OM, via Twitter openbaar.

Wil Thijssen
Peter R. de Vries komt aan bij de Bunker in Amsterdam Osdorp voor het proces Holleeder.  Beeld ANP
Peter R. de Vries komt aan bij de Bunker in Amsterdam Osdorp voor het proces Holleeder.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie wil geen commentaar geven. ‘Je kunt niet iemands leven overhoop gooien en er dan helemaal niets over zeggen’, zegt De Vries. ‘Dat accepteer ik niet.’ Pas na lang aandringen van zijn kant en ‘na toestemming van hogerhand’ werd hem verteld dat de dreiging van Ridouan T. komt. ‘Zelfs dat wist ik niet. Dan kan ik toch ook niet beoordelen hoe mijn veiligheid het beste wordt gewaarborgd – waar ik op moet letten en welke afspraken ik wel en niet kan laten doorgaan?’

Waarschuwing

Begin april waarschuwde het OM De Vries dat hij op een dodenlijst staat. Vertegenwoordigers van het OM wilden met hem komen praten over persoonlijke beveiliging. De Vries weigerde dat gesprek zolang hem niet werd verteld van wie die dreiging komt. Daarop kreeg hij te horen dat het ging om de voortvluchtige Ridouan T., die verdacht wordt van betrokkenheid – als opdrachtgever – bij een forse reeks liquidaties. Het OM heeft 100 duizend euro uitgeloofd voor de tip die leidt naar T.’s aanhouding.

De Vries vermoedt dat het motief om hem te laten liquideren ligt in het feit dat hij zich publiekelijk kritisch heeft uitgelaten over huurmoordenaars. Toen misdaadjournalist John van den Heuvel niet naar de Amsterdamse studio van het tv-programma RTL Boulevard kon komen omdat de politie en de gemeente zijn veiligheid niet konden garanderen – ook Van den Heuvel staat op Ridouan T.’s dodenlijst – nam De Vries zijn plaats in.

Wie is Ridouan T.?
Ridouan T. wordt internationaal gezocht. Wie is deze man, die door kroongetuige Nabil B. is aangewezen als opdrachtgever van een reeks moorden in een omvangrijke drugsoorlog?

Hij zei onder meer dat criminelen nooit de dienst mogen uitmaken, en dat rechters levenslang moeten opleggen aan een huurmoordenaar die ‘voor geen ander motief dan geld het leven neemt van een onschuldige man zoals de broer van kroongetuige Nabil B.’. Van deze schutter wordt vermoed dat die handelde in opdracht van Ridouan T.

Het gesprek met het OM over De Vries’ beveiliging heeft enkele weken geleden plaatsgevonden, maar ‘ze koppelen niets terug’, zegt de misdaadjournalist. ‘En als ik zelf vraag hoe het ermee staat, krijg ik te horen dat er geen ontwikkelingen zijn.’ Door de doodsbedreiging publiek te maken, maakt De Vries de moorddreiging ‘stuk’.

Meer over