Ook in laatste peilingen krijgt Sarkozy de meeste stemmen

De rechtse kandidaat Nicolas Sarkozy krijgt morgen in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen de meeste stemmen, zo stellen de laatste opiniepeilingen....

Die strijd om die plaats gaat tussen de socialiste Ségolène Royal en de centrumrechtse kandidaat François Bayrou. Volgens de peilingen wint de laatste wat terrein terug op zijn linkse concurrent. De extreemrechtse leider Jean-Marie Le Pen gaat vrijwel zeker niet de tweede ronde halen, zoals in 2002. Tijdens de campagne heeft Sarkozy met succes jacht op Le Pen-kiezers gemaakt.

Volgens het onderzoeksinstituut Cevipof is er sprake van een ‘diepe vertrouwenscrisis’ tussen de burgers en hun politieke leiders.

Ruim zes op de tien Fransen hebben geen vertrouwen in links noch rechts om de komende jaren het land te regeren.

Ondanks die wijdverbreide scepsis houden opiniepeilers rekening met een opkomst van circa 80 procent voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

Royal riep op vooral ‘nuttig’ te stemmen – een verwijzing naar 2002, toen veel linkse kiezers in de eerste ronde op de kleine kandidaten van extreemlinks stemden, waardoor de socialist Lionel Jospin niet de tweede ronde haalde. Ook Bayrou roept daartoe op.

Meer over