Ook in Italië ziet vrouw maffiaman graag in cel

Net als de zussen en ex-vriendin van Willem Holleeder proberen ook in Italië vrouwen hun criminele familieleden in de cel te krijgen. Maar dat loopt niet altijd goed af.

De Italiaanse politie arresteert Rosario Guarino (M), ook wel bekend als 'Joe Banana', in 2012. Beeld anp
De Italiaanse politie arresteert Rosario Guarino (M), ook wel bekend als 'Joe Banana', in 2012.Beeld anp

Toen Maria Concetta Cacciola besloot Justitie in Calabrië te vertellen over de maffiaclan van haar oom, dwongen familieleden haar zoutzuur in te nemen. Even hield de hypothese van zelfmoord stand, maar al kort na de dood werden haar ouders en advocaten gearresteerd.

Het lichaam van de 35-jarige getuige Lea Garofalo is na haar dood in 2009 niet eens teruggevonden. Toen zij besloot een boekje open te doen over haar eigen familie en die van haar ex-partner, werd haar lichaam opgelost in 50 liter zuur. En de Siciliaanse getuige Rita Atria besloot in de jaren negentig zelf uit een raam te springen, toen de onderzoeksrechter aan wie ze haar verhaal had verteld werd opgeblazen door Cosa Nostra.

Godfather

De maffia is meestal een familieonderneming en ook vrouwen spelen daarin een rol. Waar je in de Godfather-trilogie nog zag dat aan tafel niet over zaken werd gepraat, vertellen aanklagers in Napels dat ze steeds vaker vrouwen in de boeien slaan. Na een reeks arrestaties van maffiabazen in de Camorra zijn hun echtgenotes de zaken gaan overnemen, zien ze in Napels.

Als vrouwen de erecode wel doorbreken, blijken ze heel nuttig voor de Italiaanse justitie. Door haar rol als boodschapper tussen gevangen familieleden en de rest van de clan kon de Calabrese Giuseppina Pesce in 2011 de hele hiërarchie en economische activiteiten van het syndicaat uitleggen aan Justitie. De familie probeerde haar het zwijgen op te leggen door haar kinderen te mishandelen, maar de jonge moeder hield vol. Onder andere haar ouders, broer, zus en oom werden gearresteerd en volgens experts betekende het een flinke klap voor de clan. Zelf kreeg Giuseppina Pesce ook een kleine gevangenisstraf vanwege haar maffiaverleden.

Meer over