Nieuws

Ook het Franse parlement noemt behandeling Oeigoeren in China nu genocide

Het Franse parlement heeft de vervolging van de Oeigoeren, een islamitische minderheid in het uiterste westen van China, bestempeld tot genocide.

Marije Vlaskamp
Twee Oeigoerse mannen bij het graf van een dierbare in Turpan. Beeld Kevin Frayer / Getty Images
Twee Oeigoerse mannen bij het graf van een dierbare in Turpan.Beeld Kevin Frayer / Getty Images

Daarmee volgt het Franse parlement eerdere veroordelingen door onder meer het Nederlandse parlement van het Chinese overheidsbeleid in de provincie Xinjiang, waar moslims op grote schaal worden opgesloten in heropvoedingskampen. Ook gedwongen sterilisaties en dwangarbeid zouden onderdeel zijn van China's zogenaamde de-radicaliseringsbeleid.

Het Franse parlement vraagt de regering ook uitdrukkelijk in Frankrijk woonachtige Oeigoeren te beschermen tegen Chinese bedreigingen en intimidaties. De Franse resolutie, die vrijwel unaniem gesteund werd, komt op een gevoelig moment, omdat over twee weken de Olympische Spelen in Beijing beginnen. Aan de vooravond van prestigieuze evenementen reageert China extra gevoelig op internationale kritiek. Op eerdere veroordelingen heeft China scherp gereageerd, bijvoorbeeld door Britse parlementariërs die China’s anti-terroristische beleid in Xinjiang tot genocide bestempelen sancties op te leggen. De Chinese regering ontkent in alle toonaarden dat er sprake is van volkerenmoord in Xinjiang.

Eerder hebben parlementen in Litouwen, Tsjechië, Canada, Groot-Brittanië en Nederland de behandeling van Oeigoeren en andere moslims in Xinjiang als genocide bestempeld. Regeringen nemen dat etiket vrijwel nooit over: alleen de Amerikaanse regering beschouwt de situatie in Xinjiang als genocide.

De Franse regering weigert de behandeling van Oeigoeren als genocide aan te merken, omdat dit volgens de Franse overheid ‘een formele beslissing door internationale instituties’ zou moeten zijn. De Franse president Emmanuel Macron, die probeert te vermijden te worden meegezogen in de toenemende Amerikaans-Chinese rivaliteit, zei in een reactie op de niet-bindende resolutie dat hij in bilaterale contacten zijn zorgen over de Oeigoeren al bij de Chinese regering aankaart. Macron zei ook voorstander te zijn van nieuwe Europese wetgeving die de import van producten die onder dwangarbeid zijn gemaakt, bijvoorbeeld door Oeigoeren, verbiedt.

Meer over