NieuwsRenault-topman

Ook Franse regering wil nu af van Renault-topman Carlos Ghosn

De Franse regering wil af van Renault-topman Carlos Ghosn, die sinds november in Japan in de gevangenis zit. Ghosn was ook ceo van Nissan en Mitsubishi, met wie Renault een alliantie vormt. Hij wordt in Japan verdacht van het verduisteren van inkomsten voor de fiscus. Nissan en Mitsubishi hebben hem al ontslagen, Renault wilde zijn topman nog niet aan de kant zetten zolang de verdenkingen tegen hem niet bewezen zijn.

Carlos Ghosn in 2011.  Beeld EPA
Carlos Ghosn in 2011.Beeld EPA

De Franse minister van Financiën Bruno le Maire heeft woensdag laten weten dat er een nieuwe fase is aangebroken en dat Renault er voor de stabiliteit van het concern verstandig aan doet een vervanger voor Carlos Ghosn te vinden. De Franse staat is met ruim 15 procent de grootste aandeelhouder van Renault.

De arrestatie van Ghosn heeft grote spanningen veroorzaakt tussen Nissan en Renault, die al twee decennia een alliantie vormen. Ghosn werd in 1999 naar Japan afgevaardigd om daar het noodlijdende Nissan er weer bovenop te krijgen. De Braziliaans-Libanees-Franse autobaas wist Nissan in no-time weer winstgevend te maken en stond aan de wieg van enkele zeer succesvolle modellen. Ook wordt hij beschouwd als de grondlegger van de Nissan Leaf, ’s werelds eerste elektrische massa-auto.

Nissan is Renault inmiddels op veel punten voorbijgestreefd. De veronderstelde plannen van Ghosn om de Japanse autobouwer te laten fuseren met de Franse, stuitten op veel verzet. Ghosn werd vorig jaar opgevolgd door Hiroto Saikawa als ceo. Saikawa verklaarde kort na diens arrestatie dat Ghosns macht te groot was geworden binnen het Nissanconcern.

De leiding van Renault komt naar verwachting de komende dagen bijeen om over de kwestie te spreken. Diverse betrokkenen hebben al laten doorschemeren dat zijn rol ook bij Renault is uitgespeeld. Franse vertegenwoordigers reisden eerder af naar Japan om daar de toekomst van de alliantie te bespreken.

Meer over