Ook Franse premier blijft voor boerkiniverbod en hoe gevaarlijk was deze veroordeelde terrorist?

Goedemorgen. Ook de premier van Frankrijk wil vasthouden aan het omstreden boerkiniverbod in diverse Franse gemeenten. Onze eigen premier, Mark Rutte, heeft zijn excuses aangeboden voor verbroken verkiezingsbeloftes, maar heeft ook gezegd wil opnieuw premier te willen worden. Verder in dit ochtendoverzicht: veroordeelde terrorist Adil C. doet zijn verhaal. En is er een alternatief voor de pil?

null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl u sliep

ProRail: trek Noord-Zuidlijn door tot Schiphol via ons spoor
Het verdubbelde spoor tussen de stations Amsterdam-Zuid en Schiphol Airport moet niet alleen door treinen maar ook door metro's of andere vormen van 'lightrail' worden bereden.

Ook Franse premier blijft voor boerkiniverbod
In navolging van enkele burgemeesters van diverse Franse gemeenten zegt ook de premier van Frankrijk vast te willen houden aan het boerkiniverbod. Met die opstelling staan ze recht tegenover de Raad van State die in een voorlopig besluit heeft geoordeeld dat het verbod ingaat tegen de burgerlijke vrijheden.

IS publiceert video waarin kinderen executies uitvoeren
Islamitische Staat heeft vrijdag een video gepubliceerd waarin te zien is hoe vijf jonge kinderen executies uitvoeren. De kinderen zouden volgens de onderschriften in de video een Britse, Egyptische, Koerdische, Tunesische en Oezbeekse etniciteit hebben.

Rutte zegt sorry voor verbroken beloftes, wil opnieuw premier worden
Mark Rutte wil door als VVD-leider en hoopt na de verkiezingen in maart opnieuw premier te worden. Rutte is vrijdag namens het partijbestuur officieel voorgedragen als lijsttrekker van de VVD.

null Beeld anp
Beeld anp

Vandaag in het nieuws

Deense parlementariërs reizen naar het omstreden detentiekamp voor vluchtelingen op het eiland Nauru in Australië, om te kijken wat Denemarken kan leren van het Australische model. Ruimtesonde Juno neemt naar verwachting nieuwe foto's van Jupiter na 53 dagen in een baan rond de planeet te hebben doorgebracht. Ook beginnen vandaag het dancefestival Mysteryland in Haarlemmermeer en de Comic Con in Amsterdam. In de eredivisie spelen Willem II tegen Roda JC, sc Heerenveen tegen PEC Zwolle, Feyenoord tegen Excelsior en FC Twente tegen Sparta Rotterdam.

Plusteken bij een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Aanraders van de redactie

Hoe gevaarlijk was deze veroordeelde terrorist? (+)
Adil C. is veroordeeld voor het financieren van terrorisme, hij zat zijn straf uit op de speciale terroristenafdeling in Vught en is nu voorwaardelijk vrij. Voor het eerst doet hij zijn verhaal. Hoe kijkt hij terug op zijn daden?

Hassan Bahara: Verstikkend idee, zo'n groep en bijbehorende identiteit (+)
Hij heet Raymond. Rwandese achtergrond. Begin 20. Opgegroeid en woonachtig in Deventer. Ik heb hem maar een keer ontmoet en een keer telefonisch gesproken. Maar ik denk nog vaak aan hem. Zijn verhaal vertelt veel over het verlangen dat veel mensen tegenwoordig hebben naar een vastomlijnde identiteit.

Talaromyces Siamensis. Schimmels uit het geslacht Talaromyces staan bekend om hun pluizige, katoenachtige uiterlijk. Beeld Adrie Mouthaan
Talaromyces Siamensis. Schimmels uit het geslacht Talaromyces staan bekend om hun pluizige, katoenachtige uiterlijk.Beeld Adrie Mouthaan

De pil betekent niet langer emancipatie (+)
De pil bevrijdde de vrouw, maar vrouwen van nu willen zich juist bevrijden van de pil. Is er een alternatief?

Dit gebeurt als je schimmels hun gang laat gaan (+)
Spiegeleieren, schuimkoppen, kringen van kleur. Laat schimmels hun gang gaan en je krijgt de mooiste schilderijtjes, ontdekte fotograaf Adrie Mouthaan.

Martin Sommer: Nee tegen stone coal English, deel twee (+)
Het beleden universitaire internationalisme leidt tot feitelijke blikvernauwing. Lees hier de column.

Zo staat Ruud Gullit tegenwoordig in het leven (+)
Bij het voetballen gebruikte oud-voetballer, nu analist op tv, Ruud Gullit (53) altijd wel zijn intuïtie, privé liet hij het allemaal maar gebeuren. Nu niet meer. Ruud is scherp. En dus gelukkiger dan ooit. En hij zorgt voor Max, zijn zoon van 15, dat houdt hem ook bij de les.

Ruud Gullit. Beeld epa
Ruud Gullit.Beeld epa
Meer over