Nieuws

Ook ExxonMobil moet aan klimaat denken: twee activisten in bestuur gekozen

De strijd voor het klimaat is ook doorgedrongen tot de Amerikaanse olie- en gasreus ExxonMobil. Een activistische investeerder met een piepklein belang in het concern wist twee zetels in het bestuur te bemachtigen, tegen de wens van topman Darren Woods.

De activistische aandeelhouder bestrijd dat ExxonMobil de klimaatdoelen van Parijs volgt, zoals het bestuur stelt. Beeld AFP
De activistische aandeelhouder bestrijd dat ExxonMobil de klimaatdoelen van Parijs volgt, zoals het bestuur stelt.Beeld AFP

Investeerder Engine No. 1 drong bij ExxonMobil aan op een beter plan om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Woensdag koos de aandeelhoudersvergadering twee vertegenwoordigers van Engine No. 1 in het bestuur, hoewel de investeerder slechts een belang van 0,02 procent in ExxonMobil heeft.

De verkiezing is een grote nederlaag voor topman Darren Woods, die weigerde de bestuurskandidaten van Engine No. 1 te ontmoeten. Ook zei hij dat hij de activisten de voortgang van het bedrijf en het betalen van dividend aan de aandeelhouders in gevaar zou brengen.

Volgens Engine No. 1 stapt ExxonMobil niet snel genoeg over op schone energie. De activistische investeerder bestreed dat het bedrijf de klimaatdoelen van Parijs volgt, zoals het bestuur stelt. Het zou te weinig inzetten op hernieuwbare energie en te veel vertrouwen op de opslag van C02. Ook de financiële prestaties van ExxonMobil werden bekritiseerd.

Klimaatresolutie Chevron

Bij de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron stemden aandeelhouders in meerderheid voor een klimaatresolutie waarin het bedrijf werd opgeroepen harde doelen te stellen om de C02-uitstoot te verminderen. De resolutie werd ingediend door de activistische aandeelhouder Follow This en werd volgens een voorlopige uitslag door 61 procent van de aandeelhouders gesteund. De raad van bestuur van Chevron had opgeroepen de motie te verwerpen.

Oliebedrijven staan onder toenemende druk om klimaat- en milieuproblemen aan te pakken. In Nederland bepaalde een rechtbank dat Shell zijn CO2-uitstoot drastisch moet verlagen.

Meer over