Ook Duitsland wil nu vaccineren bespreken

Nederland en Duitsland trekken samen op in de strijd tegen mond- en klauwzeer. Vandaag en morgen zullen zij in Brussel tijdens de vergadering van het Permanent Veterinair Comité pleiten voor opheffing van het vaccinatieverbod voor dierentuinen en zeldzame huisdieren....

De afspraken werden maandag gemaakt in Groesbeek, waar minister Brinkhorst zijn Duitse collega Künast en landbouwminister Höhn van Nordrhein-Westfalen ontving. De bijeenkomst werd georganiseerd nadat Duitsland Nederland had verweten te laat informatie te geven. Afgesproken is nu dat Brinkhorst zijn Duitse collega's informeert op het moment dat hij een besluit neemt dat gevolgen heeft voor een bedrijf en de directe omgeving. Elke morgen gaat er bovendien een fax naar Bonn met vermelding van nieuwe ontwikkelingen.

Brinkhorst toonde zich verheugd over de afspraken. Duitsland heeft lange tijd niet over het vaccinatieverbod willen spreken. Maar na Engeland en België lijken ook de oosterburen de discussie te willen oppakken.

Gisteren werden geen nieuwe uitbraken van het MKZ-virus gemeld.

De president van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven besloot maandag dat ook bedrijven van biologische boeren geruimd moeten worden als daar MKZ uitbreekt.

Veel restaurants hebben het advies van de Stichting Horeca Nederland opgevolgd om de stijging van de vleesprijs door te berekenen in de verkoopprijs: vlees kost vaak 10 tot 15 procent meer dan tot voor kort.

Meer over