RubriekDagkoersen

Ook Dijksma is alweer weg

Deze politieke nieuwsbrief elke dag per e-mail ontvangen? Regel het hier heel eenvoudig.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Goedemiddag. Sharon Dijksma beloofde in de Tweede Kamer te vechten tegen opportunisten, maar geeft nu toch de voorkeur aan het wethouderschap in Amsterdam. Verder houdt het rumoer rond de dividendbelasting en de mariniers aan en krijgt Thierry Baudet drie sterren voor zijn roman. Hier zijn uw Dagkoersen.

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

TRANSFER VAN DE DAG

Kamer moet verder zonder 'redelijkheid' van Dijksma

En weer verlaat een Kamerlid voortijdig het parlement. Dit keer mag Sharon Dijksma een vriendelijk afscheidspraatje van Kamervoorzitter Khadija Arib verwachten, inclusief de inmiddels traditionele verzuchting dat Kamerleden toch echt moeten proberen hun termijn vol te maken.

Ex-staatssecretaris Dijksma was voor de verkiezingen nog heel gemotiveerd om Kamerlid te worden. 'Ik ga niet langs de zijlijn staan toekijken hoe ons land uit elkaar wordt gespeeld door politieke opportunisten,' zei ze in september in het AD. 'Ik wil de redelijkheid en het gezond verstand terugbrengen in het debat.'

Ex-Kamerlid John Kerstens komt als eerste in aanmerking om in plaats van Dijksma het land voortaan te behoeden voor opportunisten. Bij de PvdA-fractie haakte eerder ook al Jeroen Dijsselbloem af. De ex-minister van Financiën is inmiddels in beeld als vicepresident van de Raad van State.

Een voorzichtige voorspelling: Arib kan gaan werken aan meer afscheidsspeeches. Bij GroenLinks kondigde Kamerlid Linda Voortman eerder al aan het Binnenhof te verruilen voor het wethouderschap in Utrecht. GroenLinks moet nog tal van andere bestuurders leveren in steden als Amsterdam, Den Haag en waarschijnlijk ook Rotterdam. Binnen de partij valt te horen dat er mogelijk nog meer Kamerleden wethouder gaan worden.

Ander primeurtje uit de politieke banencarrousel: de ChristenUnie levert voor het eerst in de geschiedenis een commissaris van de Koning. Burgemeester van Deventer Andries Heidema gaat aan de slag in het provinciehuis van Overijssel.

MEE/TEGENVALLER VAN DE DAG

Buitenlandse beleggers blijven maar belasting betalen

Kabinetten nemen belastingmeevallers doorgaans handenwrijvend in ontvangst, maar minister Hoekstra (CDA) en premier Rutte (VVD) waren die ene van vorig jaar vermoedelijk liever kwijt dan rijk geweest, weet onze Financiën-watcher Yvonne Hofs. 'Met dank aan de florerende economie en daaraan gekoppelde groeiende bedrijfswinsten bracht de dividendbelasting (inderdaad: diezelfde taks waar het kabinet zo graag vanaf wil) vorig jaar aanzienlijk meer in het laatje dan verwacht.

In Hoekstra’s koffertje zat op Verantwoordingsdag 10,7 miljard euro meer dan het kabinet in september had ingeboekt. Een deel van dat extra geld (400 miljoen euro) was te danken aan de dividendbelasting. Omdat Nederlandse aandeelhouders de vooraf ingehouden dividendbelasting achteraf weer van de inkomsten- of vennootschapsbelasting mogen aftrekken, is de netto belastingmeevaller kleiner. Hoekstra schatte die tegenover RTL Nieuws gisteren op ‘grofweg’ 200 miljoen euro.

Oftewel: het afschaffen van de dividendbelasting, de meest omstreden maatregel uit het regeerakkoord, kost geen 1,4 miljard euro per jaar zoals het kabinet steeds communiceerde, maar 1,6 miljard euro. Omdat de economie op volle toeren blijft draaien, zullen die inkomsten dit jaar waarschijnlijk eerder hoger dan lager zijn.

De oppositie zet zijn messen weer tegen het slijpstaal. PvdA-leider Lodewijk Asscher was er als de kippen bij op Twitter: ‘Het cadeau - afschaffen dividendbelasting - blijkt nog honderden miljoenen groter. Wat een waanzin.' GroenLinks-Kamerlid Bart Snels wil de Algemene Rekenkamer, de kritische toezichthouder op het kabinetsbeleid, vragen een onderzoek in te stellen naar het afschaffen van de dividendbelasting. GroenLinks en de PvdA vinden dat staatssecretaris Menno Snel (Belastingen) niet afdoende antwoord geeft op hun Kamervragen over de kwestie.

null Beeld

BEZOEK VAN DE DAG

Mariniers vrezen Vlissingen

Heel goed mogelijk dat de helft van de mariniers het Korps verlaat, mocht de verhuizing naar Vlissingen doorgaan. Dat voorspelde brigadegeneraal Jeff Mac Mootry, commandant van het Korps, vandaag bij een bezoek aan de Tweede Kamer.

Mac Mootry ziet drie gevaren die de mariniers bedreigen als de nieuwbouw van een marinierskazerne in Vlissingen doorgaat, schrijft Ariejan Korteweg. Dat gaat – door het vertrek van veel mariniers – ten koste van de veiligheid van het Korps. Ook zullen de operationele prestaties er onder te lijden hebben. Bovendien verslechtert de sociale situatie voor de militairen. Volgens Mac Mootry zal de ruggengraat van het Korps verzwakken. Hij voorziet een uitstroom van het middenkader die niet met werving te compenseren is. Nu al is een complete compagnie – 120 manschappen – niet meer operationeel.'

Ex-minister van Defensie Hans Hillen, die de beslissing nam om de mariniers van Doorn naar Vlissingen te verhuizen, snapt niets van de ophef, blijkt uit een reconstructie vandaag in de krant. ‘In Utrecht heb je een café Zeezicht, dichter bij zee kun je daar niet komen.’

BOEK VAN DE DAG

Sterren voor Thierry Baudet, de schrijver

De eerste recensie van de nieuwe roman van Thierry Baudet, Van elk waarheen bevrijd, is binnen. In de Telegraaf krijgt het werk van de FvD-voorman drie sterren. Volgens de recensent heeft Baudet ‘een verrassende melancholische roman’ geschreven, al komt hoofdpersonage Philippe in eerste instantie over als ‘een drammerige, verzuurde musicus’. 'Hij voelt zich miskend en dit wordt vaak letterlijk beklemtoond in cursief gedrukte woorden,' schrijft De Telegraaf. 'Alsof we hem anders niet begrijpen. Terwijl de tekst toch krachtig genoeg voor zichzelf zou moeten spreken.'

Ook de recensie van de Volkskrant staat inmiddels online. Lees hem hier.

Baudet is overigens niet de enige fractievoorzitter met twee romans op zijn naam. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie was hem voor. Zijn laatste roman had de intrigerende titel: Twee broers en een meisje met geel haar.

De cover van 'Van elk waarheen bevrijd'
 Beeld RV
De cover van 'Van elk waarheen bevrijd'Beeld RV
Meer over