NieuwsPride-demonstratie

Ook demonstratie op Museumplein van Pride Amsterdam vervalt

De organisatie van de Pride Amsterdam ziet af van de geplande demonstratie op het Museumplein zaterdag uit vrees voor drukte. Hieraan zouden zevenduizend mensen hebben meegedaan. ‘We willen niet onnodig voor problemen zorgen’, zegt een woordvoerder.'

Op het Museumplein werd gedemonstreerd tegen homo- en transfoob geweld.Beeld ANP

De gemeente had al extra maatregelen aangekondigd in verband met een verwacht druk weekend in de hoofdstad, onder meer vanwege de Pride.

Pride Amsterdam, een van de grootste ‘homoculturele’ manifestaties ter wereld, was dit jaar al sterk ingeperkt vanwege de coronacrisis. In deze alternatieve editie, die zaterdag begint en negen dagen duurt, staat al geen roemruchte botenparade op het programma met honderdduizenden mensen langs de kant.

De bedoeling is om met coronaproof activiteiten toch een stevig geluid tegen homo- en transfobie te laten horen, zegt de organisatie. Hieronder viel ook de geplande demonstratie op het Museumplein deze zaterdag vanaf 10 uur, die naar de Dam had zullen leiden. De organisatie wilde zich met deze manifestatie uitspreken tegen de geweldsincidenten waar lhbt’ers regelmatig mee te maken hebben.

Pride TV

Het programma van de demonstratie is zaterdag wel te zien op Pride TV, dat onder meer uitzendt op de deze week gratis toegankelijke digitale zender OUTtv. Volgens de Pride-woordvoerder was het protest gepland in een tijd waarin het nog niet zo druk was in de stad. De afgelopen tijd komen er steeds meer mensen naar Amsterdam, waardoor het lastig is voldoende afstand te houden. 

Bovendien neemt het aantal coronabesmettingen de laatste weken weer snel toe, vooral in Rotterdam en Amsterdam. In de twee grootste Nederlandse steden gaat vanaf volgende week op een aantal drukke plekken een mondkapjesplicht gelden.

De gemeente had al aangekondigd dat er matrixborden zouden worden geplaatst in de omgeving van het Museumplein tijdens de demonstratie. Ook wordt de toegang tot gebieden met populaire horeca voor de lhbti-gemeenschap dit weekend wordt gedoseerd en hosts en verkeersregelaars de drukte op diverse plekken in goede banen leiden. Bezoekers van cafés in de Reguliersdwarsstraat moeten reserveren.

Meer over