Nieuws

Ook de snorfietser moet eraan geloven: helmplicht per 1 juli 2022

Zowel bestuurders als passagiers van snorfietsen moeten per 1 juli 2022 verplicht een helm gaan dragen. De ministerraad stemde vrijdag in met een wetsvoorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Zij verwacht dat de helmplicht het aantal verkeersslachtoffers omlaag zal brengen.

Op steeds minder voertuigen mag je nu nog zonder helm rijden. Beeld Julius Schrank
Op steeds minder voertuigen mag je nu nog zonder helm rijden.Beeld Julius Schrank

Het wetsvoorstel gaat nu voor goedkeuring naar de Tweede en Eerste Kamer. Onder snorfietsers vallen nu jaarlijks gemiddeld 16 doden en 1.838 gewonden.

Mede doordat Van Nieuwenhuizen verwacht dat veel snorfietsers zullen overstappen naar andere vervoersmiddelen, zal het effect aanzienlijk zijn, denkt zij. Als 60 procent van de snorfietsers overstapt, is er bij de snorfietsers die overblijven een daling te verwachten naar 6 doden en naar 735 gewonden per jaar, bleek eerder uit onderzoek van Arcadis. Als 30 procent van de snorfietsers overstapt, is er een verwachte daling naar 11 doden en 1.268 gewonden per jaar.

De nieuwe helmplicht houdt in dat alleen fietsers en bestuurders van zogeheten bijzondere bromfietsen straks nog zijn vrijgesteld van de helmplicht. Voorbeelden van bijzondere bromfietsen zijn de Segway, de Trikke, de Swing en de Zappy 3. Voor de speed pedelec, een fiets met hulpaandrijving die 45 km per uur kan, geldt al een helmplicht.

Ook voor bromfietsen geldt de helmplicht al jaren. Een snorfiets is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat, een bromfiets aan een gele. Omdat uit de snorfietswereld klachten komen dat een motorfietshelm te zwaar is en te weinig ventilatie beidt, onderzoekt TNO nu de veiligheid van een speed pedelec-helm. Als die veilig genoeg blijkt, mogen snorfietsers ook daarvoor kiezen.

Snorfietsen zijn in de jaren zeventig geïntroduceerd, toen de helmplicht voor bromfietsen werd ingevoerd. Ze mogen niet harder dan 25 kilometer per uur. Daarmee werd volgens de overlevering tegemoetgekomen aan plattelandsvrouwen in klederdracht die zich op bromfietsen verplaatsten. Zij wilden hun Zeeuwse boerinnenkap of Urker muts niet verruilen voor een helm.