Ook Cipollini bij Fuentes: 25 bloedzakken in 2003

Mario Cipollini is ontmaskerd als klant van dopingarts Eufemiano Fuentes. De Italiaan blijkt bovendien vanaf het eerste uur grote hoeveelheden verboden middelen te hebben gebruikt in zijn hoogtijdagen als wielrenner, aldus dagblad La Gazzetta dello Sport.

AMSTERDAM - De in beslag genomen administratie van Fuentes, waaruit de krant de laatste twee dagen citeerde, bevat talrijke details over het dopinggebruik van Cipollini. Hij duikt al in 2001 voor het eerst op als cliënt van Fuentes, toen nog officieel de teamarts van ONCE. Cipollini fietste destijds voor Saeco.

Op 19 april 2001 begint hij aan een negen dagen durende kuur waarin hij achtduizend eenheden epo tot zich neemt. Op een dosis groeihormonen en een bloedtransfusie volgt nog een kuur van 4.500 epo-eenheden, blijkens schema's met de afkorting 'CP'.

In de Ronde van Italië baart Cipollini opzien door vier etappes te winnen. Uit de administratie van Fuentes blijkt waarom. Hij krijgt op de dag van de eerste rit een bloedzak toegediend. In totaal gebruikt hij 13 duizend eenheden epo.

Een jaar later sprint Cipollini naar zes ritzeges in de Giro en nog eens vier in de Vuelta: successen die alle met doping worden behaald. Hij brengt in 2002 zeven bloedzakken terug in zijn lichaam, waaronder twee kort voor de WK in oktober. In het Belgische Zolder snelt Cipollini vervolgens naar de wereldtitel. Het is zijn tweede grote succes dat jaar, na de winst in Milaan-Sanremo. Ook die voorjaarsklassieker wint hij met behulp van doping, aldus La Gazzetta.

Toch vallen de hoeveelheden in het niet bij het schema dat Fuentes voor 2003 opstelt. De Italiaan komt vanaf dan onder de codenaam 'Maria' in de boeken voor. Het doet denken aan zijn bijnaam op de fiets, 'Mooie Mario'. Fuentes gebruikte vrijwel altijd schuilnamen en afkortingen voor de sporters die klant bij hem waren.

In de eerste vijf maanden van 2003 ondergaat Cipollini liefst 25 bloedtransfusies, waarvan 16 in de aanloop naar Milaan-Sanremo, in maart. Toch eindigt hij als vierde, 11 seconden achter winnaar Paolo Bettini.

Cipollini (45), die nooit positief is bevonden op doping, spreekt de beschuldigingen tegen. Volgens zijn advocaat is het onmogelijk dat Fuentes naar het Italiaanse Lucca faxte, omdat de renner in Monaco woonde. Journalisten van La Gazzetta noemen dat onzin: zij belden altijd naar Lucca om Cipollini te spreken. Fuentes noteerde het nummer achter op een van de tien pagina's die hij aan de Italiaan wijdde.

Bij het faxnummer is ook te zien wat voor bedragen er met de doping gemoeid waren: de kosten voor een bepaald seizoen, waarschijnlijk 2003, bedroegen 25 duizend euro. Alleen al in januari en februari ontving Fuentes voor meer dan 2.000 euro wegens 'geleverde medicijnen'.

Vandaag wordt het proces tegen onder meer Fuentes hervat met de getuigenis van Jörg Jaksche, een van de meest uitgesproken vroegere klanten van de dopingdokter. De verwachting is dat hij geen spaan heel laat van de verklaring die de arts op 29 januari aflegde. Fuentes zei toen dat de bloedtransfusies slechts voor de gezondheid van de sporters waren en dat hij ze nooit heeft uitgevoerd in een wedstrijd.

GEEN ZEGE VOOR BOOM

De Zweed Thomas Lövkvist heeft zondag de Ronde van de Middellandse Zee gewonnen. In de vijfde en laatste etappe over 192 kilometer van Bandol naar Grasse passeerde hij Maxime Monfort en Lars Boom, van de Blancoploeg, in het algemeen klassement.

Boom moest zaterdag zijn leiderstrui na een dag al weer afstaan aan Monfort. Het verschil tussen de twee bedroeg slechts een tel, Lövkvist volgde op twee seconden. Hij wist het duo in de laatste rit voor te blijven. De Belg Jurgen Roelandts won die etappe.

Bram Tankink, een ploeggenoot van Boom, heeft zondag zijn sleutelbeen gebroken. Hij werd tijdens het trainen op Mallorca aangereden door een auto. De afgelopen dagen liepen ook Johnny Hoogerland, Karsten Kroon en Koen de Kort zware verwondingen op na een val van hun fiets.

undefined

Meer over