Ook China betreurt interventie in Libië

PEKING - In navolging van Rusland heeft vandaag ook China verklaard de militaire interventie in Libië te betreuren. Volgens een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking is de Volksrepubliek gekant tegen het gebruik van geweld in internationale betrekkingen.

Een pro-Kadhafi-betoger. Beeld reuters
Een pro-Kadhafi-betoger.Beeld reuters

Donderdagavond stemden tien van de vijftien leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor de resolutie die ingrijpen in Libië volkenrechtelijk mogelijk heeft gemaakt. Vijf landen onthielden zich van stemming. Onder die landen waren de permanente leden Rusland en China, die de resolutie met hun veto hadden kunnen tegenhouden. De beide landen hadden eerder al grote bezwaren tegen een militaire interventie in het Arabische land.

'China heeft de laatste ontwikkelingen in Libië geconstateerd en brengt treurnis tot uitdrukking over de militaire aanvallen op Libië', aldus de Chinese verklaring. 'Wij hopen dat Libië zo snel mogelijk zijn stabiliteit kan herstellen en verdere burgerslachtoffers door escalatie van het gewapende conflict kan voorkomen.'

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over