nieuwsverenigde staten

Ook Cardi B haakt af: waarom artiesten niet meer willen optreden in de pauze van de Super Bowl

De organisatie van de Super Bowl, het grootste sportevenement van de Verenigde Staten, heeft moeite met het vinden van grote artiesten voor de beroemde halftime-show in de pauze van de wedstrijd. Na Rihanna heeft ook de rapper Cardi B gezegd niet te willen spelen, uit solidariteit met de protestbeweging van de footballspeler Colin Kaepernick.

De beeltenis van Colin Kaepernick op een advertentie van Nike in New York. Beeld AP
De beeltenis van Colin Kaepernick op een advertentie van Nike in New York.Beeld AP

De quarterback van de San Francisco 49ers knielde in 2016 tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied, uit protest tegen raciale ongelijkheid en politiegeweld in Amerika. Zijn acties wekten de woede van president Trump, maar kregen navolging in de Amerikaanse sportwereld. En nu lijken ook steeds meer artiesten het protest te steunen.

Op de entertainmentwebsite Page Six zegt een woordvoerder van Cardi B dat de rapper een aanbod om op te treden heeft afgewezen uit solidariteit met Kaepernick, die vorig jaar werd weggestuurd bij zijn team. Voorlopig staat nu alleen de popband Maroon 5 gepland voor de halftime-show van 2018, en een optreden van de rapper Travis Scott. De comedian Amy Schumer heeft Maroon 5 onlangs opgeroepen ook af te zien van de Super Bowl-show.

Hoe een knielprotest leidt tot een sponsordeal met Nike

American footballspeler Colin Kaepernick is een van de gezichten van een nieuwe campagne van sportmerk Nike. Met het binnenhalen van de man die aan de wieg stond van de protesten van NFL-spelers tegen de behandeling van zwarte burgers door de politie, maakt Nike een verrassend en duidelijk statement.

Was het een nobel gebaar of meer een miljardenbedrijf dat gewiekst profiteert van activisme? Hoe dan ook: de sponsordeal van Nike voor Colin Kaepernick was de zoveelste klap in het gezicht voor American footballcompetitie NFL. Lees hier de analyse.

Meer over