Ook bitcoinbank Flexcoin wordt slachtoffer van digitale bankroof

Onbekende hackers hebben opnieuw een digitale bankroof gepleegd bij een van de grote bitcoinplatforms. Dit keer is de bitcoinbank Flexcoin het slachtoffer. De hackers hebben 896 bitcoins (440 duizend euro) van de bank gestolen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER SANDER HEIJNE

AMSTERDAM - De overval betekent meteen het einde van Flexcoin, dat zich profileerde als de eerste bank voor bitcoinhouders. Flexcoin beschikt niet over de reserves om de eigenaren van de gestolen bitcoins te compenseren. Op een verklaring op de eigen website stelt het bedrijf per direct de deuren te sluiten.

Niet alle klanten van Flexcoin zijn hun virtuele geld kwijt. De bank liet klanten kiezen of hun bitcoins op een met het internet verbonden 'betaalrekening' werden opgeslagen of, tegen bijbetaling, op een offlinespaarrekening werden gestort. De hackers hebben alleen de betaalrekeningen kunnen plunderen. De spaarders krijgen hun bitcoins zo snel mogelijk terug van Flexcoin.

Het is de tweede grote digitale overval op een bitcoinbank in korte tijd. Op 25 februari bleken hackers het Japanse bitcoinhandelshuis Mt. Gox 850 duizend bitcoins afhandig te hebben gemaakt. Het is nog altijd onduidelijk wat zich in Tokio heeft afgespeeld. De Japanse minister van Financiën stelde dinsdag nog altijd niet te weten of Mt.Gox echt is beroofd of dat het bedrijf gewoon failliet is gegaan.

De overval op Flexcoin toont opnieuw hoe riskant het houden van bitcoins is. Op de dag dat Mt. Gox het verlies wereldkundig maakte, twitterde Flexcoin op geen enkele wijze getroffen te zijn door hackers. Flexcoin wekte zo de suggestie de beveiliging beter op orde te hebben. Zeven dagen later is het bedrijf na een roofoverval op de fles.

Bitcoins op de computer thuis bewaren is evenmin honderd procent veilig. Computers zijn lastig te beveiligen tegen gemotiveerde hackers. Eenmaal gestolen, zijn bitcoins nauwelijks traceerbaar.

Bitcoin is een virtuele munteenheid, gecreëerd door een groep onbekende programmeurs. De bitcoin kwam in 2009 voor het eerst in omloop, maar heeft vooral het afgelopen half jaar fors aan populariteit en waarde gewonnen. Eigenaren van bitcoins kunnen zich op geen enkele manier verzekeren tegen diefstal van de virtuele muntjes. Ook niet wanneer deze bij een bank als Flexcoin of Mt.Gox zijn ondergebracht.

undefined

Meer over