Ook bij betaalkanaal Fox rolt de bal

Vanavond trappen Ajax en Roda JC het nieuwe voetbalseizoen af. Voor het eerst zijn alle wedstrijden exclusief te zien bij betaalkanaal Fox Sports. Wat verandert er voor u?

Wat merkt de kijker?

Fox Sports wil de voetbalwedstrijden verkopen als een spannend verhaal, met veel emotie. Dat betekent extra veel camera's, kijkjes in de catacomben, in de kleedkamers en heel erg veel statistieken tussendoor. Alle wedstrijden worden in high-definition (hd) uitgezonden. Bij sommige wedstrijden gaat Fox gebruikmaken van de zogenoemde 'spidercam': een kabelbaan op grote hoogte gespannen over de lengte van het veld met daaraan een camera die heen en weer gaat.

En de samenvattingen?

Die zitten in elk geval deze voetbaljaargang nog bij de NOS. Wat er met de samenvattingen gebeurt na dit seizoen, is nog onbekend. De rechten daarvan worden beheerd door de Eredivisie Media en Marketing, technisch gezien is Fox eigenaar van die uitzendrechten. Dat betekent niet dat de samenvattingen na komend seizoen automatisch bij Fox te zien zullen zijn. Eredivisie Media en Marketing bekijkt wat voor haar het gunstigst is: zelf de samenvattingen uitzenden of de rechten verkopen aan bijvoorbeeld NOS, RTL of SBS.

Hoe zit dat tussen Eredivisie Media en Marketing en Fox?

Fox International Channels kocht vorig jaar een meerderheidsbelang in Eredivisie Media en Marketing. Dat werd ooit door de eredivisieclubs opgericht om zo zelf hun wedstrijden uit te zenden. Geen enkele partij in Nederland was in hun ogen bereid genoeg te betalen voor de uitzendrechten van de livewedstrijden. Dus begonnen de clubs hun eigen zender: Eredivisie Live. Toen kwam Fox, dat voor 1 miljard euro (ongeveer 80 miljoen per jaar) een meerderheidsaandeel van 51 procent kocht in Eredivisie Media en Marketing. Dat betekent dat Fox niet alleen de rechten voor de livewedstrijden heeft, maar ook die van de samenvattingen.

80 miljoen euro per jaar is een hoop geld, kunnen ze dat wel betalen?

Fox is onderdeel van het gigantische media-imperium van Rupert Murdoch. Aan geld geen gebrek. Fox probeerde het trouwens al eens eerder in Nederland: tijdens een omroepcongres in 1999 werd toenmalig directeur van Ajax, Frank Kales, benaderd door Robert Bland, directeur van Fox. De twee spraken wat met elkaar en op een gegeven moment schreef Bland wat op een briefje en overhandigde dat aan Kales. Op het briefje stond het bedrag van 50 miljoen gulden (22,5 miljoen euro). Zo veel zou Fox jaarlijks overhebben voor de uitzendrechten van de voetbalwedstrijden van Ajax. Een enorm bedrag in vergelijking met de 5 miljoen gulden die Ajax op dat moment per jaar kreeg.

Behalve de rechten van Ajax, aaste Fox ook op de uitzendrechten van Feyenoord en PSV.

Uiteindelijk wilde het bedrijf zelfs de hele KPN Telecompetitie binnenhalen. Nogal een ambitieus plan. Het zou betekenen dat de voetbalwedstrijden achter de decoder moeten. Dat stuitte, in een tijd dat de belangrijkste competitiewedstrijden nog gewoon live op het open net te zien waren, op veel weerstand. Het kwam er ook niet van.

Wat gaat het allemaal kosten?

De prijs voor een Eredivisie-abonnement blijft gelijk en ligt ongeveer op euro17,50 per maand. Een internetabonnement, waarbij de wedstrijden op de computer te zien zijn, gaat per seizoen euro149,95 kosten. Vorig jaar was dat nog euro99,95. Een losse wedstrijd kopen is ook fors duurder geworden; vorig seizoen lag dat bedrag op euro6,95, nu euro11,95.

euro11,95???

De eredivisieclubs zijn erg blij met de 1 miljard euro van Fox. Maar Rupert Murdoch zal de investering moeten terugverdienen. Door het onaantrekkelijk te maken voor mensen om één wedstrijd te kopen, hopen ze meer vaste abonnees binnen te halen. Dat zijn er nu 600 duizend.

600.000 x euro17,50 x 12 maanden = 126 miljoen euro per jaar. Dat is toch meer dan genoeg om die 80 miljoen euro te betalen?

Zo eenvoudig is het niet. Die 80 miljoen euro gaan alleen over de uitzendrechten, de productiekosten zitten daar niet bij. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, betaalt de abonnee het geld niet aan Fox, maar aan de kabelmaatschappij. Die bepaalt hoeveel het doorschuift naar Fox. Dus als uw abonnement euro17,50 kost, betekent dat niet dat Fox elke maand euro17,50 krijgt. Hoeveel de kabelaars verdienen aan een abonnement is onbekend. Ziggo, UPC en Canal Digitaal hebben op het laatste moment een overeenkomst gesloten met Fox. Eredivisie Media en Marketing is nog druk aan het onderhandelen met KPN over doorgifte.

Hoe zit het met de buitenlandse voetbalwedstrijden?

De uitzendrechten voor Nederland van het Italiaanse en Engelse voetbal zijn sinds kort ook in handen van Fox. Dat nam de competities over van die andere betaalzender, Sport 1. Wedstrijden uit de Premier League, Serie A en de Duitse beker zijn op het andere voetbalkanaal van Fox te zien: Fox Sports International. Een abonnement kost ongeveer euro11,95 per maand (in combinatie met de eredivisiezender euro24,95).

Wilt u graag Spaans, Duits, Turks of Portugees voetbal zien, dan moet u voorlopig nog bij concurrent Sport 1 zijn. Een abonnement kost daar tussen de 13 en 16 euro per maand, afhankelijk van de kabelmaatschappij. Fox aast wel op de rechten van de Bundesliga en de Primera Division. Wellicht zijn die dus vanaf volgend jaar ook bij de zender te zien.

Dan hebben we nog de Champions League, toch?

Die is in ieder geval tot en met medio 2015 gratis bij de NOS te zien. Ook Sport 1 zendt de wedstrijden uit van het kampioenenbal. De wedstrijden uit de Europa League ten slotte zijn voorlopig zowel te zien bij RTL 7 als bij Fox Sports International.

Pagina 29: Analyse van het nieuwe voetbalseizoen

undefined

Meer over