Ook bewoners zijn terug in Kasteel Amerongen

AMERONGEN - Voor het eerst in tien jaar staat het hek van Kasteel Amerongen, waarvan de geschiedenis terug gaat tot de 13de eeuw, uitnodigend open. Een grindpad leidt naar het kasteel, dat omgeven wordt door een tuin van 9 hectare, een hoge muur en daarachter de Amerongse Bovenpolder. 'Het is zoals het was', zegt directeur Jaap Hülsmann bij de heropening. Een decennium werd er gerestaureerd: 20 miljoen euro kostte het om het kasteel op te lappen.

Niet alleen de bezoekers zijn terug, ook de bewoners uit de 17de eeuw. Met video-installaties in diverse vertrekken worden de bewoners en hun gevolg tot leven gewekt. De filmbeelden tonen 'Een dag uit het leven op het kasteel' in de zomer van 1680. Filmmakers Peter Greenaway, onder meer bekend van de film Nachtwacht over Rembrandt van Rijn, en zijn vrouw Saskia Boddeke schreven het script, voerden de regie en plaatsten de beelden in het kasteel. Ze deden onderzoek naar de lokale geschiedenis en stuitten op het verhaal van Margaretha Turnor (Anneke Blok), die Kasteel Amerongen herbouwde nadat het door de Fransen was afgebrand in 1672. Turnor hield haar man, Godard Adriaan van Reede (Gijs Scholten van Aschat) met brieven op de hoogte, terwijl hij in het buitenland was voor een diplomatieke missie. Deze brieven gebruikten Greenaway en Boddeke als inspiratiebron.

De bezoekersgroep wacht in de hal op een gids. 'Je moet het zelf ervaren, dus loop wat rond. In de ene ruimte ga je zitten om een stuk film te zien en in de andere loop je de videoschermen voorbij', zegt hoofd rondleidingen Willem Brouwer. Dwalend door het kasteel ziet de bezoeker het ene na het andere 17de eeuwse huiselijke tafereel. De bewoners ontvangen gasten, een moeder zoekt haar kind en Van Reede licht zijn familie in over de politieke situatie in de Republiek. De filmpresentatie is vooral geschikt voor kinderen en heeft een educatief aspect. 'Goede kunst is op zich al educatiemateriaal', zegt Greenaway. Zoals vaker in zijn werk kiest hij voor een historisch thema, en richt hij zich niet op de feiten, maar op de verbeelding. Voor volwassenen is een culturele programmering gemaakt. Het kasteel wil zich ontwikkelen tot een nieuw cultureel podium.

Greenaway zit op een bankje in een woonkamer terwijl hij toekijkt hoe een bewoonster een zoontje baart. Het gehuil van het jongetje klinkt door het hele kasteel. De installatie wordt vanaf één punt aangestuurd, waardoor alle films gelijk lopen. Wanneer er in één kamer op de deur geklopt wordt, hoor je dat in een andere kamer ook. En als een personage een vertrek verlaat, loopt het een ander vertrek binnen. Er is elf uur aan materiaal, vijftig personages komen aan het woord. Genoeg voor een hele middag vermaak.

Een dag uit het leven. Kasteel Amerongen 1680. Geopend van dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur. kasteelamerongen.nl

undefined

Meer over