'Ook bestaande aflossingsvrije hypotheken omzetten'

Iedereen die een huis heeft gekocht met een aflossingsvrije hypotheek zou met zijn hypotheekaanbieder om de tafel moeten om deze hypotheek zo snel mogelijk om te zetten.

Hans Hoogervorst. &Copy ANP Beeld
Hans Hoogervorst. &Copy ANP

Dat zegt Hans Hoogervoorst, de vertrekkende voorzitter van de Autoriteit Financiële Markt (AFM) in een interview met de Telegraaf.

Drastischer voorstel
Zijn voorstel is daarmee drastischer dan dat van de minister van Financiën Jan Kees de Jager. Hij wil alleen het afsluiten van nieuwe aflossingsvrije hypotheken verbieden. Dit verbod moet per 1 augustus ingaan. Vanaf dat moment moet minimaal de helft van de hypotheek worden afgelost.

De laatste jaren werden steeds meer hypotheken afgesloten, waarbij alleen maar rente hoeft te worden betaald, maar geen cent wordt afgelost. Dat is ook Hoogervorst een doorn in het oog. 'Heel veel woningeigenaren beseffen helemaal niet dat ze zo'n hypotheek hebben'. Mensen profiteren op deze manier enorm van de hypotheekrente-aftrek, terwijl ze een hele hoge schuld hebben.

'Maar', zo zegt Hoogervorst, 'die hypotheekschuld moet wel ooit worden voldaan'. De vraag is of men daar na de looptijd nog toe in staat is. Mochten grote groepen hierdoor in de problemen komen, dan kan dat volgens Hoogervorst een enorm gevaar voor de huizenmarkt betekenen.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook


Meer over