DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Ook Barbara Visser krijgt mariniers niet naar Vlissingen

Frank Hendrickx
 DEN HAAG - Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD). Beeld ANP
DEN HAAG - Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD).Beeld ANP

Goedemiddag,

Kent u die grap over de Marinierskazerne die in Vlissingen zou verrijzen? Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie kondigde vandaag opnieuw uitstel aan van het defensiecomplex dat in 2015 open had moeten gaan.

Verder: Kamervoorzitter Khadija Arib botst weer met Denk en D66 raakt niet uitgejubeld over de pensioendeal.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

UITSTEL VAN DE DAG
Verhuizing mariniers wordt martelgang

De droeve geschiedenis van de verhuizing van de Marinierskazerne naar Vlissingen kan symbool staan voor de wijze waarop het ministerie van Defensie de afgelopen jaren is verwaarloosd. Staatssecretaris Barbara Visser moest vandaag andermaal uitstel van de besluitvorming aankondigen. Pas op 1 juli 2020 wordt nu besloten of opdracht wordt verstrekt met de bouw te beginnen. Het is de vierde keer dat uitstel wordt aangevraagd. Volgens het oorspronkelijke plan zou de kazerne in 2015 in gebruik worden genomen. Dat wordt nu op z’n vroegst 2024.

Reden voor het uitstel is het grote aantal mariniers dat voortijdig het korps verlaat, schrijft Ariejan Korteweg die al eerder uitvoerig berichtte over de zaak. Vorig jaar waren dat er 182. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn al 93 mariniers vertrokken. Als dat zo doorgaat, zijn er straks te weinig mariniers om met name de middenfuncties te vervullen.

De mariniers zijn nu gehuisvest in een kazerne bij Doorn, waar zich in de directe omgeving ook veel van de oefenterreinen bevinden waarvan ze gebruik maken. Uit diverse enquêtes blijkt dat veel mariniers niets voelen voor een verhuizing. Hun sociale leven speelt zich af in de omgeving van Doorn, hun partners hebben banen die ze voor een verhuizing naar Zeeland zouden moeten opgeven.

Ook de kwaliteit van de kazerne is al jaren onderwerp van discussie. Zowel de huisvesting van de manschappen als de oefenmogelijkheden zou volgens militaire vakbonden te wensen over laten.

Ook in Zeeland raakt het geduld op. Gedeputeerde Carla Schönknecht en wethouder van Vlissingen Albert Vader stuurden de staatssecretaris onlangs een brief waarin ze wijzen op de vele miljoenen euro’s die Zeeland misloopt door het uitstel. De kazerne is mede bedoeld als compensatie voor een reeks overheidsdiensten dat de afgelopen jaren de provincie verliet. Ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waartoe Doorn behoort, dringt aan op snel vertrek van de mariniers. Het heeft het terrein nodig voor woningbouw.

BOTSING VAN DE DAG
Arib vs DENK, deel zoveel

Voor Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib moet de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen een persoonlijke tegenvaller zijn geweest. Denk-Kamerlid Selçuk Öztürk was vast van plan om de overstap naar de senaat te maken, maar de kiezer dacht daar anders over. Denk haalde bij lange na niet genoeg stemmen voor een zetel in de Eerste kamer en dus bleef Öztürk op zijn oude plek.

En dat heeft Arib geweten. De relatie tussen de Kamervoorzitter en het Denk-Kamerlid lijkt met de dag te verslechteren. Maandag kwam Öztürk al met harde persoonlijke aanvallen op Arib, die er een autoritaire managementstijl op na zou houden.

Vandaag was er een nieuwe clash. Öztürk beschuldigde SP-Kamerlid Sadet Karabulut van terroristische sympathieën, omdat de SP er eerder voor pleitte de Koerdische PKK van de internationale terrorismelijst te halen. Arib ontnam Öztürk daarna het woord en gaf andere Kamerleden de ruimte om de Denker te gispen voor zijn gedrag. VVD’er Sven Koopmans noemde het optreden van Öztürtk ‘ongepast en schandelijk’.

Denk-voorman Tunahan Kuzu reageerde juist weer verbolgen op de behandeling van zijn partijgenoot en kwam met een nieuwe aanval op Arib. ‘Het werkelijke verhaal is dat de wrok van Arib richting de DENK-Kamerleden haar ervan weerhoudt om onafhankelijk voor te zitten.’

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

PR-FILM VAN DE DAG
D66 dolblij met pensioendeal

Het zal u niet ontgaan zijn: na negen jaar trekken en sleuren heeft een minister van Sociale Zaken de vakbondsleiders eindelijk zover gekregen in te stemmen met een wijziging van het pensioenstelsel. De topsleurder in kwestie is de heer Wouter Koolmees, van de partij D66. Zoals dat gaat in de politiek, laat D66 dat succes niet onopgemerkt voorbij gaan. Partijleider Rob Jetten verspreidde zo snel mogelijk een juichfilmpje om de kiezers ervan te overtuigen dat hun pensioenvooruitzichten met dank aan D66 plotseling spectaculair zijn verbeterd.

Parlementair verslaggever Yvonne Hofs, die vandaag zeven vragen over het pensioenakkoord beantwoordde, is niet enthousiast: De Teletubbie-toon waarop Jetten het volk onderricht daargelaten (daar hebben wel meer mensen last van die pensioenuitleg geven aan ‘dummies’) is er ook inhoudelijk veel mis met de pensioenvoorlichting van de D66-leider.

Jetten voert drie mensen op die deelnemen aan het pensioenstelsel (de zzp’ers en andere zelfstandigen laat ’ie even links liggen). Dat zijn de 28-jarige Nikki, de 48-jarige Guus en de leeftijdsloze Thirza die al met pensioen is.

Over Nikki zegt Jetten: ‘Nikki krijgt een beter en persoonlijker pensioen. Haar inleg gaat niet meer direct in een grote pot. Hij wordt niet meer alle kanten opgeschoven, maar blijft veel meer bij haar eigen pensioenpot. Zonder dat het nu al wordt uitgegeven aan huidige, oudere generaties.’

De werkelijkheid is anders. Nikki’s inleg gaat nog steeds direct in een grote pot, en haar pensioeninleg kan nog steeds worden uitgegeven aan oudere generaties.

Ook Jettens blije boodschap aan Guus (‘Ook Guus krijgt een beter pensioen’) staat op gespannen voet met de waarheid. Door de afgesproken stelselwijziging in het pensioenakkoord is het goed mogelijk dat hij juist een deel van zijn pensioen kwijtraakt. Ook gaat Guus waarschijnlijk meer pensioenpremie betalen.

Bij Thirza zit Jetten dichter bij de waarheid: ‘Goed nieuws is er ook voor de gepensioneerde Thirza. Want de kans dat de komende jaren gekort wordt op haar pensioen, is minder groot. Meer geld dus voor haar oude dag.’ Hofs: De kans op kortingen slinkt inderdaad, maar dat betekent niet per se méér geld. Dat Thirza's pensioen omhoog gaat, is allerminst zeker.

OVERSTAP VAN DE DAG

Grootmeester Van Wely in de politiek

null Beeld RV
Beeld RV

Een koningsoffer. Zo mag de overstap van grootmeester Loek van Wely naar de Senaatsfractie van Forum voor Democratie rustig genoemd worden. Hij maakte zich na een uitstapje naar het pokerspel juist op voor een mini-comeback in de schaakwereld, speelde veel toernooien, deed mee aan de competities van Baskenland, Duitsland en Frankrijk en verheugde zich op een terugkeer in de mondiale Top 100.

Daar stak Forum een stokje voor, vertelde hij verslaggeverscolumnist Ariejan Korteweg, die hem opzocht in Oss. Van Wely dacht ‘veilig’ te staan: plek 7 voor de Provinciale Staten van Noord-Brabant en plek 9 voor de Eerste Kamer; een luxe lijstduwer, als het ware. De enorme groeispurt die de partij de laatste maanden doormaakte, loodste hem in beide gevallen alsnog naar een politiek mandaat.

Dat betekent dat zowel Provinciale Staten als Binnenhof gaan kennismaken met de twee gezichten van de bekende schaker. King Loek als er krachtdadig moet worden opgetreden, Ludovicus als enige bescheidenheid van pas komt.

Zijn eerste voornemen: toch eens op bezoek gaan bij SP-veteraan Jan Marijnissen, die al jaren schuin aan de overkant woont. En verder wordt het tijd te beginnen aan het oeuvre van leidsman Baudet, die hij al wel kent als schaker: ‘bloedfanatiek.’

EN DAN DIT NOG
Rutte is Polmans sms-je kwijt

Het is waarschijnlijk het beroemdste sms-je uit de parlementaire geschiedenis: het bericht waarmee Unilever-topman Paul Polman op 5 oktober 2018 aan de premier meldde dat het hoofdkantoor van de multinational toch niet naar Rotterdam zou verhuizen. HP/De Tijd probeert al sinds november om met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) inzicht te krijgen in de precieze inhoud van de sms. Het ministerie van Algemene Zaken weigerde om het bericht openbaar te maken. Het zou niet om een officieel document gaan, maar om ‘vluchtige communicatie’. Die verdedigingslinie wankelde toen de Raad van State in een vergelijkbaar geval oordeelde dat sms- en WhatsApp-berichten wel degelijk onder de WOB vallen. Nu meldt het ministerie opeens aan HP/De Tijd dat Rutte het befaamde berichtje van Polman heeft gewist. Dat zou al gebeurd zijn voor de uitspraak van de Raad van State.

Ankie Broekers-Knol kan aan de slag

Ex-senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol mag meteen een vliegende start maken als staatssecretaris van Asiel. De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND, die onder haar verantwoordelijkheid valt, blijkt veroordeelde criminele vreemdelingen niet uit te zetten, meldt NRC Handelsblad. Belangrijkste motivatie: het intrekken van dergelijke verblijfsvergunningen zou zo veel tijd en moeite kosten dat de toch al overbelaste IND nog meer in het nauw zou komen. Broekers-Knol mag in de Kamer gaan uitleggen hoe het zover heeft kunnen komen.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over