Ook Amerikanen ontsnappen, geen brons voor volleybalsters

Het zou brons met een gouden glans zijn geweest voor de Nederlandse volleybalsters, het werd na de 3-1 nederlaag tegen Amerika een vierde plaats die mag worden gevierd. Het vrouwenteam illustreerde haar progressie bij de Spelen, de nummers 1 (Amerika) en 2 (China) van de wereld bleken vooral op de 'big points' sterker. Een olympische medaille was nog niet realistisch, aldus coach Giovanni Guidetti. Het voelde anders in Rio.

Robert Misset
Lonneke Sloetjes vindt een Amerikaans block. Beeld getty
Lonneke Sloetjes vindt een Amerikaans block.Beeld getty

Tegen China hadden de volleybalsters de finale voor het grijpen in een viersetter met telkens twee punten verschil. Zaterdag verzuimden de vrouwen het mentaal gewonde Amerika te slopen in de derde set. De regerend wereldkampioen had zich in de halve finales laten verrassen door Servië, waardoor het gedroomde goud weer onhaalbaar bleek. Spelen om brons was beneden de stand van Amerika, voor Nederland was het al boven verwachting.

In vier sets (25-23, 25-27, 25-22, 25-19) werd Nederland verwezen naar de `kutplaats van het toernooi', zoals diagonaalaanvalster Lonneke Sloetjes het omschreef. En weer overheerste het gevoel dat er meer in had gezeten, hoewel ook de kwetsbare kanten van het Nederlandse team werden blootgelegd. De ace van Kimberley Hill op matchpoint was veelzeggend, Amerika had de passlijn van het Nederlandse team met grof geweld opgeblazen.

Coach Giovanni Guidetti liet Celeste Plak en Judith Pietersen beginnen als passer/lopers in de wetenschap dat ze passend allebei kwetsbaar zijn. Aanvoerder Maret Balkestein-Grothues hield Pietersen even uit de wind, Schoot draaide haar rondje in het achterveld voor Plak. Het Nederlandse team had zich van een 17-13 achterstand knap terug geknokt tot 18-18 en kwam zelfs op 21-20. Met een uitgekiende servicestrategie werd afwisselend de Amerikaanse libero Banwarth en sterspeelster Hill onder druk gezet.

Lonneke Sloetjes in de aanval. Beeld getty
Lonneke Sloetjes in de aanval.Beeld getty

Twee stopfouten

Een gouden regel in het volleybal is dat de foutenlast boven de 20 punten nihil moet zijn. In de slotfase van de eerste set was de passlijn met libero Stam, Pietersen en Plak echter de achilleshiel. Twee stopfouten van Pietersen na de opslag van Akinradewo gaven Amerika net de beslissende marge: 25-23. De derde set verliep identiek, toen het Nederlandse team vanaf 21-21 niet kon doordrukken.

Sloetjes wist de bal niet op de grond te krijgen, de sterk ingevallen spelverdeelster Stoltenborg maakte een paar verkeerde keuzes. Plak werd te vaak gezocht op linksvoor, Buijs zou in de `pipe' het beste alternatief zijn geweest. Ook nu werd de broze passing het Nederlandse team fataal. Twee 'ketsers' van Buijs op de Amerikaanse service maakten het verschil: 22-25.

In het groepsduel met Amerika hadden de volleybalsters de linkshandige Murphy vastgezet. De diagonaalaanvalster scoorde pas in de vijfde set, toen het Nederlandse team hulpeloos oogde zonder de geblesseerd uitgevallen Grothues. Toch was het overheersende gevoel dat Nederland na de 2-1 voorsprong in sets zou hebben gewonnen als de roes niet wreed was onderbroken door het verlies van Grothues.

Zaterdag had Murphy meer rendement en moesten de Nederlandse volleybalsters op hun tenen lopen om Amerika bij te benen. Ook in set 2 bezweek Pietersen passend onder de Amerikaanse servicedruk, waarna Grothues haar tot 16-19 afloste. Buijs keerde terug in de basis als passer/loper, Stoltenborg wisselde Dijkema af. Ook nu sloop het Nederlandse team steeds dichterbij, tot 18-19 en 19-20. Op 22-22 hadden de vrouwen de kloof gedicht.

Zelfs een technische fout van setter Stoltenborg en twee setpoints voor Amerika deerden Nederland niet. Pietersen was herboren in de aanval en bezorgde de vrouwenploeg het eerste setpoint, dat met een ace van Buijs in stijl werd verzilverd.

De wissels van Guidetti hadden perfect uitgepakt, ook tactisch had hij zijn team goed neergezet. En zijn passie was wederom inspirerend. Guidetti leek een bal zelf te willen verdedigen, op zijn knieën zag hij hoe Amerika scoorde.

Volleybalsters tegen China in de halve finale. Beeld anp
Volleybalsters tegen China in de halve finale.Beeld anp

Afknapper werkte door

De afknapper in de derde set werkte door in set 4. Met Steenbergen voor het eerst bij de Spelen op mid voor Beliën werd het Nederlandse team meteen op achterstand gezet. Amerika pijnigde Buijs in de passing. Voor het eerst bij de Spelen oogden de speelsters geknakt. Hoe zuur de vierde plaats ook is voor de volleybalsters, het is ook een realistische weergave van hun huidige status.

Libero Debby Pilon-Stam liep huilend door het Maracanazinho na haar laatste wedstrijd voor het Nederlandse team. Bij haar afscheid had middenaanvalster Quinta Steenbergen de ploeg nog een keer opgepept met haar bruisende energie. De anderen kregen een hoopvolle boodschap mee van coach Guidetti.

'We houden niks tastbaars over aan de Spelen, omdat we geen medaille hebben gewonnen. Maar in hun hart en in hun hoofd zijn de speelsters een onvergetelijke ervaring rijker. En op het WK in 2018 en de Spelen van Tokio gaan we die medaille wel pakken.'

Meer over