Ook Amerikanen ontleden graag spionagevliegtuigen

Als de Amerikanen geluk hebben, is de bemanning van het spionagetoestel dat het afgelopen weekeinde een noodlanding moest maken in China de laatste minuten druk bezig geweest harde schijven te wissen en computers onklaar te maken....

Na drie dagen diepe stilte vanuit de luchtmachtbasis op het eiland Hainan waar het door een botsing gehavende EP-3 Aries toestel is neergestreken, zijn de Amerikanen ervan overtuigd dat de Chinezen het toestel grondig hebben geinspecteerd om te proberen de geheimen van de uiterst geavanceerde spionageapparatuur te ontrafelen.

De EP-3 toestellen, waarvan de VS er maar twaalf hebben, worden beschouwd als de 'kroonjuwelen' van de inlichtingendiensten van de Amerikaanse strijdkrachten. De toestellen zitten vol met computers, uiterst gevoelige antennes en opnameapparatuur waarmee zij telefoongesprekken, faxberichten en elektronische boodschappen kunnen onderscheppen.

Volgens deskundigen zullen de Chinezen vooral belangstelling hebben voor de decodeer-software en eventueel ontcijferde berichten. Als de bemanning die niet heeft uitgewist, kunnen de Chinezen een kijkje nemen in de keuken van de Amerikaanse spionagetechnieken. Bovendien kunnen ze een indruk krijgen van hoe diep de Amerikanen in hún keuken kunnen kijken.

Deskundigen gaan er echter van uit dat de bemanning die bestanden in de laatste minuten van de vlucht heeft gewist. De bemanningsleden hebben de opdracht zoveel mogelijk te vernietingen, als het toestel op vijandelijk grondgebied terecht dreigt te komen. Desnoods maken ze zelfs gebruik van hamers en bijlen om gevoelige apparatuur, zoals de computers en de uiterst geavanceerde antennes, kapot te slaan.

Als het mogelijk is, kunnen ze ook laag gaan vliegen en een deel van de apparatuur domweg door de laaddeur in zee dumpen.

De VS waarschuwden China met zijn handen van het toestel af te blijven, maar dat is volgens experts ijdele hoop. Allereerst betoogt Peking dat het toestel het Chinese luchtruim heeft geschonden, maar bovendien: wat zouden de Amerikanen zelf doen als hun een Chinees spionagetoestel in de schoot viel?

Een aanwijzing daarvoor is het geval van de Sovjet-piloot die in 1976 met zijn MiG-25 uitweek naar Japan en op een vliegveld op het eiland Hokkaido landde. De Sovjet-Unie eiste het toestel meteen terug, maar de Amerikanen namen rustig de tijd om het uit elkaar te schroeven en te inspecteren. Moskou kreeg de MiG pas veel later in stukjes terug.

Voorzover bekend heeft geen enkel land ooit eerder een Amerikaans spionagetoestel intact in handen gekregen. Tijdens de Koude Oorlog schoot de Sovjet-Unie verscheidene spionagevliegtuigen neer, waaronder de U-2 van Gary Powers. Het staat wel vast dat de wrakstukken uitvoerig werden geinspecteerd. Powers' pilotenpak, speciaal ontworpen om op zeer grote hoogte te kunnen vliegen, heeft nog jarenlang dienst gedaan bij proefnemingen voor het Sovjet-ruimteprogramma.

Het geval met het spionagetoe stel roept ook een incident met het spionageschip USS Pueblo in herinnering, dat in 1968 door Noord-Korea werd opgebracht, toen het vlak voor de kust lag te spioneren. Noord-Korea hield het schip en de bemanning toen liefst elf maanden vast.

Meer over