Ook aanvallen in gevaarlijk afdaling houdt Froome moeiteloos af

Quick-Step-sprinter Matteo Trentin heeft de tiende etappe van de Vuelta gewonnen. Rodetruidrager Chris Froome werd in een gevaarlijke afdaling richting de finish nog onder druk gezet door Vincenzo Nibali en zijn ploeg Bahrein, maar de leider van het klassement hield het hoofd koel.

Chris Froome voorafgaand aan de etappe Beeld anp
Chris Froome voorafgaand aan de etappeBeeld anp

Het moment voor Vincenzo Nibali om de aanval te kiezen lag op de top van de Collado Bermejo op 22 kilometer. De Italiaan is een van de betere dalers van het peloton. De gedachte moet zijn geweest: als het bergop niet lukt om tijd te winnen, moet ik het in de afdaling proberen.

Maar het had na een lange periode droogte geregend op de wegen richting Alhama de Murcía. Het was gevaarlijk, het wegdek glad. Zand en grind waren de weg op gespetterd. Voor de tv-kijker was het haast onmogelijk om de afdaling te volgen.

Vanuit de helikopter waren wat stipjes te ontwaren tussen de bomen als groene bloemkoolroosjes. De motoren met cameramannen achterop moesten met gillende remmen de renners voor laten gaan.

Risico waard?

Is het wel het risico wel waard, zo'n kamikaze-afdaling? Vaak gaat het slechts om enkele seconden. En ook de beste dalers gaan de fout in: het kostte Nibali zelfs zijn kans op de overwinning in de wegwedstrijd tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro vorige zomer.

Maar de Italiaan zal de frustratie delen met de andere kopmannen in koers: wat moeten ze doen tegen Froome? In de aanval van Nibali vlak voor de top lag dus ook het antwoord verscholen: risico nemen. Maar ook Froome bewees de afgelopen jaren in de afdaling stappen te hebben gemaakt.

In de laatste afdaling zaten Wout Poels (Sky) en het Sunweb-duo Wilco Kelderman en Sam Oomen er goed bij. Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) kon in de laatste kilometers nog aansluiten bij de groep favorieten.

Quick-Step, winnaars

De Ronde van Spanje kent dit jaar meer aankomsten bergop dan vlakke etappes. Bekende sprinters als Marcel Kittel (Quick-Step), André Greipel (Lotto Soudal) en Peter Sagan (Bora) ontbreken. De sprintfavorieten in Spanje heten Sacha Modolo (UAE), John Degenkolb (Trek) en Matteo Trentin (Quick-Step). Spektakel tussen de klassementsrenners verzekerd; maar weinig ploegen hebben daarom ingezet op een sprinttrein.

De winst ging naar Matteo Trentin, sprinter in dienst van Quick-Step. Hij zat in een grote kopgroep, waar ook Bert-Jan Lindeman (Lotto-Jumbo) en Niki Terpstra (Quick-Step) bij zaten. Zij kwamen tekort in de laatste beklimming.

Het was voor Trentin alweer zijn tweede etappeoverwinning. Hij liep daarmee opnieuw uit in het klassement om de groene puntentrui.

null Beeld Vuelta
Beeld Vuelta
Meer over