Oogcontact

PETER VAN AMMELROOY

Je kunt veel van Samsung zeggen, maar niet dat de Koreanen de derde versie van hun succesvolle Galaxy-smartphone in alle stilte hebben geïntroduceerd. In Londen was vorige week het London Metropolitan Orchestra opgetrommeld om de geboorte van de S3 muzikaal te begeleiden.

Wat opvalt aan de opvolger van Samsungs vorige vlaggenschip is het grotere beeld. De S3 is uitgerust met scherm (Super Amoled HD) met een diagonaal van bijna 12,2 centimeter. Dat is een 1,27 centimeter meer dan zijn voorganger en 1,3 centimeter kleiner dan de Note. Die laatste is de Samsung-telefoon die wij eerder dit jaar rekenden tot een nieuwe categorie draagbare toestellen: het tabieltje, tussen de telefoon en de tablet in.

Ondanks de grotere afmetingen van het scherm weegt de S3 maar 3 gram meer (133 gram) dan de S2: de Koreanen hebben de rand van het toestel smaller weten te maken. De S3 is maar een centimeter hoger, net geen halve centimeter breder en vrijwel even dik dan de S2.

De S3 heeft een snellere processor aan boord (quadcore in plaats van dual-core), maar de camera's zijn gelijk gebleven: 8 megapixel aan de achterzijde, 1,9 megapixel aan de voorkant (voor zelfportret en videochat).

Wat Samsung betreft zit de vernieuwing in de nieuwe kunstjes die de S3 kan. Zo schiet het toestel niet in de standby-stand zolang je naar het scherm staart. De Koreanen hebben er een sensor ingedaan die de ogen traceert. We hebben niet kunnen testen of je je ogen moet openhouden om te voorkomen dat het scherm dooft.

S-Voice is de verbeterde stembesturing op de Galaxy S3, waarmee Samsung in de voetsporen treedt van Apple. Dat rustte zijn jongste iPhone uit met de persoonlijke assistent Siri. Na gesproken bevelen ontwaakt de S3 uit zijn slaapstand, verlaagt het volume, weigert een oproep of maakt een foto. Deze functionaliteit werkt voorlopig niet met Nederlandse spraak.

'Direct call' belt een vriend of kennis aan wie je een sms aan het sturen was, zodra je het toestel naar je oor brengt. Pak een S3 op en een trillende beweging vertelt je of er gemiste oproepen en nieuwe berichten zijn. 'Social Tag' herkent dierbaren op de digitale foto's en zet een menuutje op het scherm om iemand direct te bellen, e-mailen, sms'en of zijn status op Facebook te tonen. Nieuwe foto's kunnen direct worden gedeeld met contactpersonen die op die beelden worden herkend door de software. Houd twee toestellen met de ruggen tegen elkaar en 'S Beam' legt een directe verbinding om documenten, contacten of foto's over te zetten.

De Galaxy S3 is vanaf 29 mei te koop, in twee kleuren kiezelblauw of marmerwit. De prijs is nog onbekend, maar reken op 550 tot 650 euro. De Koreanen moeten dat London Metropolitan Orchestra ergens van betalen.

undefined

Meer over