Oog voor klein leed

Je kunt nog zo'n oogstrelende keuken van een hoogstaand merk hebben laten installeren, uiteindelijk zal blijken dat het zwakste onderdeel de stop in de gootsteen is....

Dat dopje speelt een sleutelrol in de Tile Kitchen van Peter van der Jagt, Erik Jan Kwak kel en Arnout Visser. Want wat hebben ze gedaan? Ze hebben de stop een ereplaats gegeven met een houder in de tegel, waar hij kan rusten als hij geen arbeid hoeft te verrichten. Boven de gootsteen, dat spreekt. Daarmee houdt het niet op. Toen we dat aanrecht eens nader bestudeerden zagen we op strategische plaatsen overal putjes voor de zwarte stop, bij het (ingebouwde) afdruiprek en in de buurt van de gasbranders bijvoorbeeld.

De grap van de Tile Kitchen is namelijk dat de drie ontwerpers de ordinairste tegel van de Praxis, 15 bij 15 centimeter groot, als uitgangspunt hebben genomen voor één betegeld keukenblok. De tegels zijn rond gebakken ten behoeve van een vloeiende gootsteenrand, hebben een uitstekend knipje als ingenieuze handdoek-houder of een richel waar het keu- ken gerei aan hangt. En putjes voor de stop.

Dit is dus te beschouwen als een parodie op de gelikte SieMatic-keukens en het doorgeslagen kookritueel. Waaraan zie je dat? Aan die prominente plaats voor de gootsteenstop, maar ook aan de branders die met slangen zijn verbonden aan de toevoerleiding en dus los op het betegelde aanrecht staan. Voordeel: twee grote pannen staan elkaar niet op hun pitten te verdringen.

De tegelkeuken baarde opzien op de Triën nale van Milaan als zoveelste bewijs dat Ne derlanders op dit moment de eigenzinnigste vormgeving van Europa bedrijven. Hoewel die (nog) niet leverbaar is, zullen de onderdelen op termijn verkrijgbaar zijn. Dan koop je een pakket standaardtegels met varianten waaruit je je eigen droomkeuken samenstelt. De drie ontwerpers gaven in Milaan al aan waaruit die levende catalogus kan bestaan: tegels in de vorm van vierkante magneten waaraan je messen kleeft, een ingebouwde keukenwekker en een dito afdruiprek met rubberen stekels waarin je de glazen plant. Ein deloze variaties liggen in het verschiet. Wie niet kan wachten, kan al enkele speciale tegels bestellen, zoals de Tile Hook voor de badkamer waarin je de badhanddoek knoopt. Broertje van die Tile Hook is een tegel met ingebouwd ventilatierooster.

Dat er eindelijk oog is voor het klein leed van de consument: je zou het groot nieuws mogen noemen.

Meer over