Onzekerheid regeert Amerikaanse beurzen

Onzekerheid regeerde dinsdag de Amerikaanse beurzen. Onzekerheid over de Amerikaanse economie, onzekerheid over de vierde-kwartaalcijfers die de komende weken worden gepresenteerd, onzekerheid over de nieuwe president....

Van onze verslaggever

Amerikaanse beleggers houden niet op hun geld over te pompen van de riskante technologiefondsen naar veiliger sectoren. Het vertrouwen is verdwenen dat de tech-bedrijven hun nog altijd hoge beurskoersen zullen terugverdienen. En dus viel de Nasdaq, de belangrijkste technologie-index met 145,51 punten (5 procent) naar 2734,98 punten, de laagste eindkoers in een jaar. De Dow Jones Industrial Average, de belangrijkste index van Wall Street steeg in de eerste uren van de handel met bijna 3 procent. Later op de dag zakte ook de Dow weg. De index sloot 0,3 procent lager op 10.507,58.

Beleggers zijn onzeker omdat de Amerikaanse economie nu echt lijkt af te koelen. De macro-economische cijfers die dinsdag verschenen, vielen tegen. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is gedaald naar het laagste peil sinds vorig jaar oktober. De afzet van duurzame gebruiksgoederen - vliegtuigen, auto's, wasmachines - is met 5,5 procent gedaald. Analisten hadden een daling van 1 procent verwacht. De vraag naar vliegtuigen nam sterk af. Eerder deze maand bleek dat zowel de productiviteits- als de banengroei in de Verenigde Staten afvlakt.

Ook elektronica wordt minder verkocht. Op de beurs waren de computerbouwers hiervan de dupe. Door de verminderde vraag naar pc's blijven computerverkopers zitten met grote voorraden, die snel minder waard worden. De winstgevendheid van pc-boeren zal daardoor worden aangetast, voorspelden analisten van zakenbank Salomon Smith Barney dinsdag. Ondanks de winstwaarschuwingen die de meeste computerbouwers eerder dit jaar al hebben afgegeven, houden beleggers hun hart vast voor de vierde kwartaalcijfers die de bedrijven de komende weken zullen presenteren. Compaq verloor 6,8 procent, Dell Computers ruim 8 procent en Hewlett Packard bijna 3 procent. De zwaarwegende softwareproducent Microsoft deed nog een duit in het zakje door 5,2 procent onderuit te gaan.

Ook het vlaggenschip van de nieuwe economie, internetwarenhuis Amazon.com, moest bloeden. Het aandeel verloor ruim 10 procent. Analisten verwachten dat de snelle omzetgroei van het verlieslijdende Amazon.com niet is vol te houden.

Alleen de Amerikaanse Centrale Bank, de Fed, bracht wat licht in de duisternis met de belofte dat de rente omlaag gaat als de Amerikaanse economie het té koud krijgt. Financiële waarden stegen op dit nieuws.

Meer over