Onze website langs de meetlat: dit las u het meest

Welke stukken werden dit jaar op Volkskrant.nl het meest gelezen? En wat was op Blendle en Facebook populair? De nummer 1 is verrassend.

null Beeld Jeff Sheldon
Beeld Jeff Sheldon

De platste manier om terug te blikken op een nieuwsjaar is simpel: pak de statistieken erbij. Het overzicht dat hieruit naar voren komt, heeft niets te maken met wat de redactie belangrijk vindt. En het heeft misschien ook niet zo gek veel te maken met wat de lezer belangrijk vindt. Het laat domweg zien welke artikelen het vaakst zijn gelezen. Of liever nog: die het vaakst zijn aangeklikt. Of ze daadwerkelijk zijn gelezen, is weer een ander verhaal.

De nummer 1 op de lijst illustreert dit kraakhelder. Niet een bericht over Grexit, over de vluchtelingenproblematiek, over Charlie Hebdo of de aanslagen in Parijs. Nee, het is een doodgewoon bericht over een grote storing in het netwerk van KPN dat bovenaan prijkt. Een bericht op een nieuwsluwe vrijdagmiddag. Niet een bericht waar de redactie zijn ziel en zaligheid in heeft gelegd. Geen uitgebreide analyse, geen uitputtend en hyperactueel liveblog, geen longread of duidend nieuwsverhaal. Nee, een rechttoe-rechtaan nieuwsverhaal.

De meest bekeken cartoon van dit jaar Beeld Jos Collignon
De meest bekeken cartoon van dit jaarBeeld Jos Collignon

Google

En waarom? Omdat het algoritme van Google ons op dat moment goed gezind was. Iedereen die op die vrijdag naar 'KPN storing' zocht, kwam bij ons terecht. En dat waren heel veel mensen. Natuurlijk is dat ook frustrerend: liever scoor je met een uitgekiend social-mediabeleid in combinatie met journalistiek onderscheidend vuurwerk. 'Kunnen we dit artikel niet uit de lijst verwijderen?', zo werd diverse keren op de redactie geopperd. Nee dus, dit is wat het is.

De rest van de top10 is voorspelbaarder. De vier liveblogs en het overlijden van Joost Zwagerman bereikten 'autonoom' veel bezoekers, zonder hulp van Google of Facebook. Andere artikelen bereikten juist veel mensen via Facebook. Voorbeelden daarvan zijn het opiniestuk over IS en de Eindtijd en de foto van de driejarige Aylan Kurdi uit Kobani op het strand van Bodrum.

De op 1 na meest bekeken cartoon Beeld Peter van Straaten
De op 1 na meest bekeken cartoonBeeld Peter van Straaten

De top10 van 2015

1. Grote storing KPN treft ook ABN-Amro
2. IS zal niet rusten voor Eindtijd is aangebroken
3. 'Deze foto moet Europa veranderen'
4. Liveblog Charlie Hebdo
5. Nacht van terreur in Parijs: meer dan 120 doden
6. Schrijver Joost Zwagerman maakt een einde aan zijn leven
7. Liveblog - Frankrijk rouwt na bloedige aanslagen Parijs
8. Liveblog - Horrornacht in Parijs
9. Hoe Amerika's jongste moordenaars achter de tralies verdwenen
10. Liveblog - Dood van Belgische terrorist Abaaoud niet bevestigd

Blendle

Onze artikelen zijn online niet alleen via onze site te lezen, dat kan ook op Blendle. Deze onlinekiosk kent een ander lezerspubliek, met als gevolg dat de toplijst een ander beeld laat zien. Op de bovenste positie staat bijvoorbeeld de reconstructie van de affaires op de Amsterdamse Theaterschool: 'Kom niet dichterbij'.

1. Kom niet dichterbij
2. Interview Matthijs van Nieuwkerk
3. Ze zouden de beste school op Zuid worden
4. Marqt: écht eten
5. Over knollen en citroenen
6. Huishoudelijke hulp
7. Maak contact met de angst die je voelt, zegt Tim (11)
8. Interview Tofik Dibi
9. Een heel gewoon meisje van 16 dat seks heeft met 80 mannen
10. De waarheid achter de sojaboon

Facebook

Facebook, tot slot, laat wéér een ander beeld zien. Social media zijn inmiddels goed voor zo'n 30 procent van ons totale verkeer, waarbij Facebook weer belangrijker is dan Twitter. Via Facebook kunnen artikelen prominent naar boven komen die niet noodzakelijkerwijs op onze eigen site deze aandacht kregen. Een goed voorbeeld is de nummer 1: het interview met Geraldine Kemper.

1. Ik zon topless, nou jongens wát een issue
2. Dankzij die artsen ben ik geen extremist meer'
3. Amerika's jongste moordenaars komen vrij
4. We hopen op een sneeuwbaleffect
5. 'Deze foto moet Europa veranderen'
6. Vluchtelingen delen rozen uit als dank
7. Zo ziet het Land van Ooit er tegenwoordig uit
8. Hoe chirurgen 30 uur lang geconcentreerd kunnen blijven
9. Expeditie Robinson knoeit met stemvolgorde - en zó kun je dat zien
10. Jonge stellen zonder kinderen zijn het gelukkigst

undefined

Meer over