Onze tips voor het Holland Festival

Wat kunt u voor moois gaan bezoeken uit het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, en tippen uit het Holland Festival.

Redactie
In de ban van Broadway van Nathan Vecht door DeLaMar Producties Beeld Leo van Velzen
In de ban van Broadway van Nathan Vecht door DeLaMar ProductiesBeeld Leo van Velzen

1. Theater

In de ban van Broadway van Nathan Vecht door DeLaMar Producties, regie Pieter Kramer. In DeLaMar Theater Amsterdam tot 30 juli.
****

Loes Luca is weergaloos goed op dreef in de zomerproductie In de ban van Broadway waarmee het DeLaMar Theater zich dit keer onderscheidt.
Regisseur Pieter Kamer past het bij het Ro Theater ontwikkelde procedé van over de top acteren, uitbundige decors en het gebruik van popliedjes toe op het verhaal van de oudere actrice (Luca) die op valse wijze van de troon wordt gestoten door de jongere (Tjitske Reindinga). Met veel snelverkledingen, pruiken en dubbelrollen is In de ban van Broadway licht zomertheater met een zwart randje.

(Hein Janssen)

2. Film

Master of light - Robbie Muller. Eye Amsterdam, t/m 4/9
*****

Een rijke en doelgerichte duik in het oeuvre van een de Nederlandse cameraman Robby Muller wiens carrière parallel liep aan de opkomst van de Europese en Amerikaanse auteurscinema. Vier prominente regisseurs (Wim Wenders, Jim Jarmusch, Lars von Trier en Steve McQueen) vertellen over zijn invloed op hun werk.

(Berend Jan Bockting)

3. Beeldende kunst

Bloodywood - Filmposters uit Ghana 1987-2007. De Kunsthal, Rotterdam, t/m 11/9
****

Afgehakte ledematen, geld spuwende lijken, penetrerende slangen - wie de tentoonstelling Bloodywood in de Kunsthal bezoekt, moet tegen een flinke portie bloed en geweld kunnen. De Ghanese filmposters die er te zien zijn, tonen veelal buitenissige, bovennatuurlijke horrortaferelen. De fraaie, unieke affiches uit de privé-collectie van verzamelaar Mandy Elsas, handgeschilderd op lege meelzakken voor de vele buurtbioscoopjes die Ghana rijk was, geven een fascinerend beeld van de West-Afrikaanse filmindustrie vanaf de jaren tachtig tot het begin van deze eeuw.

(Pauline Kleijer)

Anaconda (USA/Brazil/Peru,1997) Leonardo Arts Beeld .
Anaconda (USA/Brazil/Peru,1997) Leonardo ArtsBeeld .

4. HF Theater

The Walking Forest - Christiane Jatahy. Frascati, 13 & 14 juni; hollandfestival.nl

De Braziliaanse theatermaakster Christiane Jatahy integreert vaak videobeeld in haar voorstellingen op een manier die verrassend intiem en ontroerend theater oplevert. Zo was vorig jaar tijdens het Holland Festival What if they went to Moscow te zien, geïnspireerd op Tsjechovs Drie zusters. Een fascinerend tweeluik waarin het publiek te gast was op een verjaarspartijtje van drie Braziliaanse zusjes. Dit jaar bewerkt ze Shakespeares Macbeth tot een theater/video-installatie over machtssystemen.

(Karin Veraart)

5. HF Klassiek

Die Schöpfung van Joseph Haydn. Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam.

Wat je ziet zijn weidse woestijnige landschappen en half begroeid land. Wat je hoort, is Haydns Die Schöpfung. De Berlijnse kunstenaar Julian Rosefeldt maakte een compilatie van filmbeelden speciaal op deze muziek. René Jacobs dirigeert Collegium Vocale Gent, barokorkest B'Rock en drie topzangers in het klassieke meesterwerk.

(Nell Westerlaken)

6. HF Dans

Transatlantic door Het Nationale Ballet 11, 17, 19, 22, 23, 25 en 26 juni in Nationale Opera & Ballet. operaballet.nl

Amper 27 jaar en al huischoreograaf van het New York City Ballet: choreograaf Justin Peck. Het Nationale Ballet haalt nu zijn sfeervolle Year of the Rabbit naar Nederland: geprezen vanwege het pure dansplezier én de knappe samenwerking met singersongwriter Sufjan Stevens die zijn elektronische zangcyclus Enyou Your Rabbit bewerkte voor strijkers. De eveneens jonge Brit George Williamson (26) presenteert zijn wereldpremière Crane en de Duits-Nederlandse Ernst Meisner toont Merge op een compositie van Lowell Liebermann. Het vierluik Transatlantic sluit af met de herneming van de hallucinerende Ouverture van David Dawson.

(Annette Embrechts)

Meer over